„Džaba ste krečili“: Mural Mladića u Banjaluci prekrečen, pa opet nacrtan

0
261

Mural posvećen nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je skoro dvije godine stajao na zidu jedne zgrade u širem centru Banjaluke, odnosno u prometnoj Gundulićevoj ulici, sinoć je prekrečen od strane grupice stanara zgrade, što je izazvalo ogorčenje mnogih Banjalučana, slučajnih prolaznika, drugih stanara te zgrade, ali i svih onih iskrenih srpskih patriota za koje je general Mladić heroj srpskog naroda, a ne takozvani ratni zločinac.

Naime, mural Mladiću, uz njegov portret i trobojku, i poruku na zidu, koja glasi “Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”, nacrtan je polovinom decembra 2021. godine i od tada je netaknut stajao gledajući na prometnu ulicu, te zgrade Addiko banke, ATV-a i Regionalnog centra Banjaluka Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, u naselju Borik, tačnije Aleja Centar.

Međutim, grupica stanara te zgrade, odlučila je da uredi fasadu, pa se na njihovoj meti našao i general Mladić, kojeg su i pored upozorenja više građana i slučajnih prolaznika, prekrečili.

Ipak, zgrada im je bila čista svega nekoliko sati, pa je tako već jutros na istom mjestu osvanuo novi I veći mural posvećen general Ratku Mladiću, uz poruku “Heroj”.

Ovaj novi-stari mural na zgradi u Gundulićevoj ulici naišao je opet na pozitivne reakcije dobrog dijela građana, od kojih se neki već slikaju pored murala posvećenog generalu, a slike se dijele i na društvenim mrežama.

“Veoma je čudno da postoji neko među srpskim narodom ko se drznuo da u najvećem gradu Republike Srpske, dakle u srcu naše Republike, briše sliku srpskog heroja Ratka Mladića, i to u trenutku kada se naša Republika Srpska nalazi pod najvećim pritiskom međunarodne zajednice, čiji je očigledno krajnji cilj njeno ukidanje. Među nama Srbima stvarno ima velikih izdajica, koji ovakve stvari rade ili namjerno ili uopšte nisu svjesni kakve poruke šalju brišući mural sa slikom srpskog heroja i borca za našu slobodu, generala Mladića, koji trune u Haškom zatvoru jer je branio nas sve, svoj narod, od zločinaca koji su željeli da nam se dogodi 1941. godina”,. Rekao nam je jedan od ogorčenih Banjalučana, sa kojim smo razgovarali u blizini lokacije gdje se nalazi mural Mladiću u Banjaluci.

Inače, Ratka Mladića je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog, kako je navedeno u presudi, ratnih zločina, dok za veliku većinu Srba u Republici Srpskoj Ratko Mladić predstavlja istinskog heroja i borca za slobodu srpskog naroda i Republike Srpske.

Ostavite komentar