ERIC NELSON: BiH će voditi evroatlantski proces, a građani moraju zahtijevati promjene

0
166

Američki ambasador Eric Nelson smatra da će Bosna i Hercegovina voditi proces članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će u tome imati podršku ovog vojnog saveza.

To je izjavio na konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” koja je danas održana u Neumu.

Nelson je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Mišljenja je da je svima zajednički cilj da Bosna i Hercegovina napreduje na euroatlantskom putu. Potcrtao je da su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne raditi da bi Bosna i Hercegovina ostvarila puni potencijal i ispunila obaveze prema građanima, piše Klix.

“Putujući po cijeloj zemlji čujem istu poruku bilo gdje da sam – da ova zemlja ima ogroman potencijal, ali da su potrebne zdravorazumske ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine zakona da bi se smanjila korupcija, dao poticaj poslovanju i privukle investicije. Sve što je manje od toga znači dalje potonuće u status quo koji Bosnu i Hercegovinu sprečava da napreduje”, napomenuo je Nelson.

Podsjetio je da mišljenje Evropske komisije jasno pokazuje Bosni i Hercegovini kako da osigura budućnost u EU. Ukazao je da ostvarivanju svjetlije i stabilnije budućnosti može doprinijeti i Prgram reformi kojim se ostvaruje saradnja s NATO-om.

Takođe je podsjetio na međunarodnu pomoć Bosni i Hercegovini, ali i na to da je sada odgovornost na liderima.

“Vrijeme je da lideri u Bosni i Hercegovini urade svoj dio posla – govorimo o radu na smislenim reformama korak po korak, a one su putovanje koje obećava, putovanje ka potpunoj uključenosti u euroatlantsku zajednicu”, poručio je.

O izmjenama Izbornog zakona: Svi građani moraju imati jednaka prava

Nelson je održavanje lokalnih izbora u Mostaru nazvao historijskim i pozvao je na promjene kojima će se izbori učiniti transparentnijim i pravednijim. Za njega to znači i uvođenje tehnoloških rješenja.

“Potrebne izmjene obuhvataju obuku osoblja koje je angažovano tokom izbora, reforme koje će omogućiti uravnotežen i nepristrasan sastav biračkih odbora, kao i nove tehnologije za unapređenje transparentnosti i tačnosti tabulacije glasačkih listića”, obrazložio je i dodao da se za to trebaju iskoristiti preporuke OSCE-a i Vijeća Evrope.

Govreći o promjenama Izbornog zakona, naglasio je da se mora učiniti da svi građani imaju jednaka prava.

“SAD podržava izmjene Izbornog zakona radi unapređenja integriteta izbornog procesa i rješavanja predmeta po presudama Ustavnog suda, uključujući i predmet Ljubić. Međutim, izmjene Izbornog zakona same po sebi nisu dovoljne. SAD podržavaju i postepenu, smislenu izbornu reformu koja mora uključivati i ograničenu ustavnu reformu radi provedbe različitih presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje predugo čekaju na provedbu, uključujući i presudu u predmetu Sejdić-Finci”, naveo je američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Takođe je pozvao da se u izmjene Izbornog zakona uključi Centralna izborna komisija (CIK) i smatra da je to neophodno učiniti.

Poruke građanima, političarima i državnim službenicima

Građanima je poručio da moraju biti predvodnici u zahtjevima za promjene i bolje upravljanje, te tražiti odgovornost zvaničnika za njihovo (ne)djelovanje.

Imao je poruku političarima i državnim službenicima.

“I nisu izabrani zvaničnici jedini koji moraju odgovoriti na zahtjeve građana. Svi državni službenici treba da rade u korist javnosti, a ne po nalogu političkih pokrovitelja. To je činjenica koju previše ljudi u Bosni i Hercegovini zaboravlja. Povjerenje javnosti u institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno u njeno pravosuđe, na rekordno je niskom nivou jer je javnost stalno i iznova svjedok drskih djela korupcije i pohlepe koje prolaze nekažnjeno”, ukazao je.

Nelson je ponovio da je korupcija rak rana demokratije i da će SAD podržati svakog onog ko se bori protiv nje. Za osnaživanje integriteta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i usvajanje smislenog zakona o sukobu interesa i javnim nabavkama je kazao da su zdravorazumska, a ne samo ispunjavanje uslova EU.

“Bosna i Hercegovina je ta koja će voditi evroatlantski proces”

Takođe je napomenuo na važnost reformi za ekonomski razvoj, a onda se osvrnuo na evroatlantske integracije. U tom kontekstu je potcrtao koliko je važna sama uloga Bosne i Hercegovine.

“NATO će nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini da napreduje na njenom reformskom euroatlantskom putu. Ali, Bosna i Hercegovina je ta koja će voditi taj proces. Proces u postojećem Programu reformi je prilika za Bosnu i Hercegovinu da identifikuje sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć saveza u provedbi tih reformi. Putevi Bosne i Hercegovine ka NATO-u i EU su komplementarni. Oba pomažu provedbu smislenih reformi koje će utjecati na život svih građana”, potcrtao je.

Mišljenja je da Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) garantuju sigurnost građanima i da su one okupile bivše suprotstavljene vojske, baš kao što je to učinio NATO.

Nelson je najavio da će SAD nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu prema Programu reformi koji odredi Bosna i Hercegovina.

Naglasio je da vrata članstva ovog vojnog saveza ostaju otvorena i da će eventualna odluka da se Bosna i Hercegovina pozove u članstvo biti donesena na osnovu konsenzusa među državama članicama i u bosanskohercegovačkoj vlasti.

Organizatori konferencije “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa Bosne i Hercegovine” su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Sveučilište u Mostaru i Rektorski zbor Hrvatske.

Ostavite komentar