EU lideri će razmatrati uvođenje korona pasoša?

0
223

Lideri EU na video sastanku 21. januara mogli bi da razmotre zahtjeve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji tzv. “korona pasoša”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da su danas dobili pismo premijera Grčke, Kirjakosa Micotaksia, kojim se između ostalog traži i uvođenje sertifikata o vakcinaciji koji bi olakšali putovanja unutar EU.

”Pitanja iz ovog pisma, uključujući i napredak u vakcinaciji širom EU, biće teme razgovora EU lidera koji će se putem video konfrencije sastati 21. januara. U zavisnosti od ishoda ovog sastanka moćićemo da odgovorimo na pismo premijera Micotakisa”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu dodaju da još nisu stigli do faze kada bi mogli da daju svoj stav po pitanju tzv. korona pasoša koji se sve češće pominju u evropskoj javnosti.

“Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti dio razgovora i sa zemlja članicama”, navode u Komisiji.

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Kirjakos Micotakis poziva na prioritetno obnavaljnje slobode kretanja širom EU, ali i upozorava na značaj hitnog usaglašavnja stavova zemalja članica o sertifikatu vakcinacije, koji bi, prema njegovim riječima, pomogao obnovi putovanja i turizma, ali i pojačao interesovanje za vakcinaciju širom Evrope, prenosi Tanjug.

(Agencije)

Ostavite komentar