FBI: Vođa sekte na granici Arizone i Jute imao 20 žena, uglavnom maloljetnih

0
253

Semjuel Bejtmen (Samuel Bateman), vođa male poligamne sekte koja je delovala na granici američkih saveznih država Arizona i Juta, imao je najmanje 20 supruga, uglavnom maloletnih, i kažnjavao je one sledbenike koji ga nisu smatrali prorokom, navodi se u novim spisima koje sudu predao FBI, piše danas Asošiejted pres.

Bejtmen je prethodno bio član fundamentalističke mormonske sekte FLDS, pa ju je napustio kako bi formirao sopstvenu, manju sektu, a finansirali su ga muški sledbenicima koji su mu ustupili sopstvene supruge i žensku decu da budu – njegove supruge, piše u pisanom iskazu FBI-ja.

Ovaj dokument, koji je sudu predat prošlog petka, pruža novi uvid u ono što su istražitelji otkrili a što je prvi put objavljeno u avgustu, a praćen je optužnicama za otmicu protiv tri Bejtmenove „supruge“ – Naomi Bistlajn (Naomi Bistline), Done Barlou (Donnae Barlow) i Morete Rouz Džonson (Moretta Rose Johnson).

Bistlajn i Barlou bi trebalo da se danas pojave pred federalnim sudom u gradu Flegstaf u Arizoni. Džonsonova čeka na ekstradiciju iz savezne države Vašington u kojoj se nalazi.

Ove tri žene su optužene za otmicu osmoro Bejtmenove dece iz državnog doma za nezbrinutu decu u Arizoni. Ona su pronađena prošle sedmice na oko hiljadu kilometara odatle u mestu Spokejn u Vašingtonu na severozapadu SAD.

Bejtmen je uhapšen u avgustu kad je neko spazio male prste kako vire kroz vrata kamp-prikolice koju je on vukao kroz Flegstaf. Protiv njega je povedena istraga zbog sumnje da su deca prevožena iz jedne u drugu saveznu državu radi seksualnih aktivnosti.

Prema sudskim spisima, Bejtmen (46) je umešan u krijumčarenje dece i poligamiju, ali nijedna od trenutnih optužbi nema veze sa tim optužbama. Poligamija je ilegalna u Arizoni ali je u Juti dekriminalizovana 2020. godine.

FBI-jev dokument priložen sudu fokusiran je na Bejtmena, koji je sebe proglasio prorokom 2019. godine. Bivši lider mormonske sekte FLDS Voren Džefs (Warren Jeffs) kojoj je pripadao naložio mu je da pobudi „duh božji u ljudima“, a u dokumentu se do detalja opisuju eksplicitni seksualni akti Bejtmena i njegovih pratilaca sa ciljem ispunjenja „dužnosti prema Bogu“.

Džefs u Teksasu služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja dece u maloletničkim brakovima.

Bejtmen je živeo u Kolorado Sitiju sa članovima poligamne FLDS ali i sa onima koji ne praktikuju poligamiju.

Poligamija je zaostatak ranijih učenja mormonske crkve, koja je ta crkva odbacila 1890. godine i sada ih izričito zabranjuje.

(Agencije)

Ostavite komentar