FRANCUSKI POSLANIK: Zelenski opasna osoba, žrtvuje sopstveni narod

0
253

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Vladimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.

– Zelenski žrtvuje svoj narod, Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat protiv Rusije – rekao je poslanik francuske Narodne skupštine i lider partije Ustani, Francuska u intervjuu za Sputnjik, nazivajući ukrajinskog predsjednika “opasnom osobom”.

Dipon-Enjan je takođe pozvao Zapad da pristane na mirovni sporazum sa Rusijom, koji treba da obuhvati zaštitu stanovništva Donbasa koje govori ruskim jezikom i neutralni status Ukrajine.

– Francuska mora – kao general de Gol tokom rata u Vijetnamu, kao Žak Širak tokom rata u Iraku – da zadrži nezavisnost prosuđivanja, da postane arbitar i ponudi svoje usluge kako bi zaista obnovila mir – zaključio je on.

Dipon-Enjan se tri puta kandidovao za predsjednika Francuske, a najbolji rezultat imao je prije pet godina, kada je osvojio 4,70 odsto odnosno 1.695.000 glasova.

Ranije je bivši evropski poslanik Florijan Filipo predložio predsednicima SAD i Francuske Džou Bajdenu i Emanuelu Makronu, kao i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, da zatraže od ukrajinskog lidera da počne da vraća novac za pruženu vojnu i finansijsku pomoć.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, rekao da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim postaju strane u sukobu. Takođe je napomenuo da bi sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postale legitimna meta za Rusiju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da naoružavanje ukrajinske vojske oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

(politika.rs)

Ostavite komentar