Goran Račić: ‘Jahorina ekonomski forum’ smo podigli na viši nivo

0
239

Najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH, “Jahorina ekonomski forum”, biće održan 26. i 27. aprila. Ove godine, kao i prethodnih, okupiće veliki broj regionalnih menadžera, političara, predstavnika akademske zajednice i diplomatskog kora iz desetak zemalja.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka i predsjednik Organizacionog odbora „Jahorina ekonomskog foruma“ u intervjuu za portal Banjaluka.net kaže da je zbog trenutne situacije u Ukrajini, kao i pandemije virusa korona Forum organizovan pod otežanim okolnostima.

„Možemo slobodno reći da nam je ovo ‘mali jubilej’, peti po redu Forum. Zbog krize u Ukrajini morali smo da mijenjamo koncept i da damo akcent nekim drugim temama, u odnosu na one koje smo ranije planirali, ali smo spremni i sve teče po planu“, kazao je Račić.

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa, ove godine ponovo se održava „Jahorina ekonomski forum“. Koliko je vremena potrebno da se organizuje ovako važan događaj?

RAČIĆ: 26. i 27. aprila organizujemo Forum na Jahorini, peti po redu. Možemo slobodno reći „mali jubilej“. Za pripremu jednog ovako velikog događaja potrebno je nekoliko mjeseci. Forum smo pripremali uglavnom u veoma otežanim okolnostima, s obzirom na situaciju s pandemijom. Taman kad smo usaglasili jedan koncept Foruma, zbog krize u Ukrajini morali smo da mijenjamo taj koncept i da damo akcent nekim drugim temama. Spremni smo za održavanje ‘Jahorina ekonomskog foruma’. Sve teče po planu.

U fokusu posljedice sukoba u Ukrajini na ekonomska pitanja, glavna tema ovogodišnjeg Foruma su „Globalni ekonomski izazovi i prilike“. Koliko je panela predviđeno, koje su ostale teme, predavači?

RAČIĆ: Predviđeno je 12 panela i dvije sesije. Mnogo je prijavljenih predavača, ne samo sa prostora regiona nego i šire. Tu će biti predavači iz Francuske, Grčke, Austrije, Njemačke. Nastojali smo da okupimo ljude sa određenim iskustvima i znanjima iz Evropske Unije. Mislim da smo u tome uspjeli i po prvi put imaćemo neke predavače putem video linka, odnosno zoom-a.

Uticaj krize u Ukrajini na ekonomiju u regionu je jedna od aktuelnih tema, a tu su i digitalizacija, kao i trendovi u kretanju radne snage, ali i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica. Neke od tema koje ćemo obrađivati se tiču investicija i podsticaja u funkciji održivog razvoja. Kripto valuta će takođe biti jedan od panela, zatim novi koncept razvoja turizma itd.

Planirali smo da Forum bude zavšen tako što bi privrednici, najveći strani investitori u Republici Srpskoj imali zaključni panel, odnosno razgovor sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

„Jahorina ekonomski forum“ i ove godine okupiće veliki broj regionalnih menadžera, političara, predstavnika akademske zajednice i drugih eminentnih ličnosti iz nekoliko zemalja. Možete navesti imena koja su za Vas i sam Forum najznačajnija?

RAČIĆ: Očekujemo zvaničnike iz Republike Srpske, Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Srpske, Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Očekujemo dolazak i Ane Brnabić, predsjednice Vlade Srbije, kao i Ivice Dačića, predsjednika Skupštine Srbije. Forumu će prisustvovati i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kao i nekoliko gradonačelnika iz Hrvarske. Prof. Erve Živen, francuski intelektualac, predavač na nekoliko evropskih Univerziteta, daće nam svoje viđenje trenutnih globalnih, ekonomskih trendova. Mislim da će ove godine nivo i kvalitet učesnika biti viši za jedan nivo u odnosu na ranije održane forume.

Pored mnogobrojnih aktuelnih tema i ekonomskih pitanja kojima se „Jahorina ekonomski forum“ bavi, možemo slobodno reći da je ovaj Forum značajan i za sklapanje potencijalnih dogovora, poznanstava, zbog čega je između ostalog svake godine zabilježen sve veća posjećenost „Jahorina Ekonomskog Foruma“.

RAČIĆ: Svi Forumi pored određenih saznanja koja učesnici žele da steknu značajni su i zbog susreta koji se dešavaju na marginama. Među 500, 600 učesnika uvijek se stvaraju neki novi poslovi, novi dogovori. Očekujemo da će tako biti i ove godine, pogotovo što se Forum održava na Jahorini koja je naš poznat turistički kapacitet i potencijal za budućnost. Ona pruža ljudima uslove za kvalitetne dogovore. Za svoje učesnike obezbijedili smo određen broj konferencijskih sala gdje se mogu održavati ti susreti. Imamo najavljeno učešće predstavnika iz Austrije i Njemačke koji se bave EU fondovima, pristupnim fondovima.

(Bojana Kelečević, Aldijana Mirković)

Ostavite komentar