Imunizacija stanovništva jedan od ključnih faktora za kontrolu pandemije

0
202

Pandemija virusa korona ne jenjava. Mnoge zemlje svijeta su se odlučile na drastične mjere u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja ove zarazne bolesti, a mjerama su obuhvaćene sve sfere javnog i privatnog života.

Sa dolaskom hladnijih dana broj zaraženih u Republici Srpskoj je povećan. Zdravstveni sistemi su opterećeni, a nadležni navode da je vakcinacija i dalje jedini način da se virus stavi pod kontrolu.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS prof. dr Antonija Verhaz je istakla da je u ovom trenutku pandemija nesmanjenim intenzitetom u toku.

„Četvrti talas još traje, u drugoj nedjelji avgusta smo primjetili porast broja novoinficiranih i povećan broj hospitalizacija. Mislimo da je kulminacija bila sredinom septembra. U ovom trenutku je Klinika za infektivne bolesti UKC RS je 100% puna sa svojim raspoloživim kapacitetima“, kaže prof. dr Verhaz.

Prema njenim riječima COVID 19 je veoma ozbiljan virus koji je doživio nekoliko mutacija.

„Imali smo treći talas za koji je bio zadužen britanski soj, i ovaj sad četvrti talas koji upravo traje za koji je kriv delta soj. Nepovoljno jeste što virus može mutirati. Ono što se zna je da je bolest multisistemska. Sada se vrlo često govori da virus ima značajno djelovanje na centralni nervni sistem i da sve više pacijenata u post kovid sindromu navodi slabost, umor koji duže vrijeme traje, zaboravnost, depresivnost, tako da zaista je riječ o bolesti koja je vrlo ozbiljna“, naglašava prof. dr Verhaz.

Prema njenim riječima, vakcinacija može promijeniti tok pandemije i jedino ona može ubrzati sticanje kolektivnog imuniteta.

„Osobe koje su kompletno vakcinisane ne bi trebalo da imaju tešku kliničku formu bolesti, što znači da pacijenti ne bi trebalo da budu na intenzivnim njegama, respiratorima“, istakla je prof. dr Verhaz i pojasnila da vakcina ne daje doživotni imunitet, nego će se kao i kod sezonskog gripa morati primati u vremenskim razmacima.

Prof. dr Verhaz pojašnjava da vakcina protiv virusa korona ima za zadatak da nam proizvede vještački imunitet koji bi trebao da nas čuva od infekcije.

Neke zemlje su počele vakcinaciju trećom dozom, a prof. dr Verhaz kaže da je za sada ona preporučena pacijentima koji su u riziku od COVID-19, te da će u narednom periodu vjerovatno biti proširena na cijelu populaciju.

Načelnica Urgentnog centra UKC RS, dr Slavica Zeljković kaže da je slab odziv na vakcinaciju naročito prisutan kod onih grupa stanovništva koje su izložene većim kontaktima, kao što su radno sposobni mladi ljudi.

„Potpuno vakcinisana osoba je ona osoba koja je primila dvije doze vakcine, a od druge doze je prošlo dvije nedjelje. Šest mjeseci nakon druge doze se preporučuje buster doza kod starijih, imunokompromitovanih i onih koji su zbog prirode posla izloženi većoj mogućnosti zaraze“, pojasnila je dr Zeljković.

Prema njenim riječima UKC RS vodi evidenciju o broju vakcinisanih koji su hospitalizovani, te bi nakon ovog talasa trebalo biti poznato koliko je hospitalizovanih, teških oblika ili smrtnih ishoda bilo vakcinisanih ili nevakcinisanih.

Za sada je, naglašava dr Zeljković, daleko veći broj hospitalizovanih nevakcinisan.

Nadležni još jednom upozoravaju da se nepredvidivosti pandemije mogu ublažiti samo efikasnim i odgovornim djelovanjem, a imunizacija stanovništva je definitivno jedan od ključnih faktora za kontrolu pandemije.

(Aldijana Mirković)

 

 

Ostavite komentar