Infinity IG nezaobilazan dio SET-a: Sa vodećim imenima o energetskoj stabilnosti

0
192

Energetska stabilnost Zapadnog Balkana, slogan je ovogodišnjeg Samita energetike u Trebinju koji će, već po tradiciji, od 22. do 24. marta okupiti najveća regionalna imena iz ove oblasti. Energetska tranzicija regiona, tržište električne energije, energetska efikasnost, značaj obnovljivih izvora i modernih mreža u energetici, glavne su teme o kojima će razgovarati vodeći, regionalni stručnjaci, s ciljem definisanja zajedničkih projekata koji će omogućiti da se region Zapadnog Balkana pridruži evropskim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

U toj tranziciji, fokus je zapravo stavljen na napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva i izgradnju i jačanje kapaciteta baziranih na obnovljivim izvorima, što je od velike važnosti ne samo za sve elektroprivredne kompanije u regionu, već i za građane. Biti dio jednog od najvećih regionalnih događaja u ovoj oblasti za nas je svake godine podjednako značajno, kaže Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije Kaldera, članice Inifnity International Group, čiji će stručnjaci i na ovogodišnjem SET-u imati priliku da kao panelisti predstave svoja dostignuća.

„Kao i prethodnih godina, uz odličan odabir tema i praćenje aktuelnih dešavanja iz oblasti proizvodnje, prenosa i potrošnje električne energije, očekujemo kvalitetne panel diskusije i ponosni smo što ćemo dati svoj doprinos. Očekujemo, takođe, i dosta noviteta iz oblasti obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarne elektrane, čija su ekspanzija i značaj neupitni“, kaže Babić.

Od velikog značaja za kompaniju i čitavu grupaciju je i prilika da se Kaldera predstavi sa svojim proizvodima, koji prate nove trendove i prilagođavaju se aktuelnim potrebama tržištima.

„S obzirom na to da smo mi jedini domaći proizvođač komponenti postrojenja za priključenje proizvođača na elekroenergetski sistem, nezaobilazan smo faktor i u sistemu obnovljivih izvora. Posjetiocima SET-a predstavićemo, kao eksponat koji će moći da pogledaju, našu blindiranu trafo stanicu koja je atestirana u međunarodnoj akreditovanoj laboratoriji. Uz brojne prednosti koje nudi, ova trafo stanica se brzo montiran i lako prenosi“, objašnjava Babić.

U procesu tranzicije energetskog sektora digitalizacija je nezaobilazna karika, zbog čega se na Samitu očekuju i kompanije koje imaju specifična znanja i korisna iskustva i u toj oblasti. Kao lider u domaćem IT sektoru, na SET-u je, tradicionalno, i kompanija Prointer ITSS, članica Infinity International Group, čiji stručnjaci sa kolegama iz Kaldere uveliko rade na novitetima u energetskom sektoru.

„Priključenje malih proizvođača na distributivnu mrežu, ali i domaćinstava na solarne elektro panele, već je realnost u čitavom regionu i, kao ozbiljna kompanija, planiramo da u saradnji sa stručnjacima iz Kaldere budemo dio te priče. Na ovogodišnjem SET-u upravo ćemo skrenuti pažnju na postojeće stanje na distributivnim mrežama i dati prijedloge kako te mreže rasteretiti, naročito prilikom priključenja solarnih elektrana“, kaže Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije u Prointeru i jedan od ovogodišnjih panelista.

Infinity grupacija i ove godine je zlatni sponzor Samita u Trebinju, a njihovi stručnjaci iza kojih stoji više od tri hiljade značajnih projekata iz oblasti informacionih tehnologija i elektroenergetike, vjeruju da će dati značajan doprinos u traženju najboljih rješenja za modernizaciju energetskog sektora i njegovo funkcionisanje u budućnosti.

Ostavite komentar