Iran pogubio zamjenika ministra odbrane, odao Britancima njihove nuklearne tajne

0
142

Iran je u januaru pogubio bivšeg visokog dužnosnika koji je Britaniji davao vrijedne obavještajne podatke o iranskim nuklearnim i vojnim programima tokom jedne decenije, prema zapadnim obavještajnim zvaničnicima, piše The New York Times.

U aprilu 2008. visoki britanski obavještajni službenik odletio je u Tel Aviv kako bi svojim izraelskim kolegama iznio eksplozivno otkriće: Britanija je imala krticu u Iranu s visokim pristupom nuklearnim i odbrambenim tajnama zemlje.

Špijun je pružio vrijedne informacije, i nastavio je to činiti godinama, obavještajne podatke koji bi se pokazali ključnim u otklanjanju svake sumnje u zapadnim prijestolnicama da Iran teži nuklearnom oružju i u uvjeravanju svijeta da uvede sveobuhvatne sankcije Teheranu, prema obavještajnim dužnosnicima .

Identitet tog špijuna dugo je bio tajan. Ali 11. januara, pogubljenje bivšeg zamjenika ministra odbrane Alireze Akbarija u Iranu pod optužbom za špijunažu iznijelo je na vidjelo nešto što je bilo skriveno 15 godina: Akbari je bio britanska krtica.

Akbari je dugo živio dvostrukim životom. Za javnost je bio religiozni fanatik i politički jastreb, viši vojni komandant Revolucionarne garde i zamjenik ministra odbrane koji se kasnije preselio u London i otišao u privatni sektor, ali nikada nije izgubio povjerenje iranskih vođa. Ali 2004. godine, prema zvaničnicima, počeo je dijeliti iranske nuklearne tajne s britanskim obavještajnim službama.

Činilo se da se izvlačio sve do 2019., kada je Iran otkrio uz pomoć ruskih obavještajnih službenika da je otkrio postojanje tajnog iranskog programa nuklearnog oružja duboko u planinama u blizini Teherana, prema dva iranska izvora s vezama s iranskom Revolucionarnpm gardom.

Osim što je Akbarija optužio da je otkrio svoje nuklearne i vojne tajne, Iran je također rekao da je otkrio identitet i aktivnosti preko 100 zvaničnika, od kojih je najznačajniji Mohsen Fakhrizadeh, glavni nuklearni naučnik kojeg je Izrael ubio 2020. godine.

Britanija nikada nije javno priznala da je Akbari, koji je postao britanski državljanin 2012., bio njen špijun. Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova, koji je zatražio anonimnost, rekao je da je dugogodišnja politika da se ne komentarišu “pitanja u vezi s obavještajnim podacima”.

New York Times je u septembru 2019. izvijestio da je izvor obavještajnih podataka o nuklearnoj lokaciji, zvanoj Fordo, britanski špijun. Obavještajni podaci o Fordu koje je Akbari pružio jedno je od otkrića koje je britanski obavještajni zvaničnik prenio izraelskim kolegama i drugim prijateljskim agencijama 2008. godine, prema trojici zapadnih obavještajnih službenika i zvaničnika nacionalne sigurnosti.

(Klix)

Ostavite komentar