ISTRAŽIVANJE: Šapić prema SNS-u usmjerio tek 20 odsto svojih ranijih glasača

0
198

Zvučni transfer Aleksandra Šapića u Srpsku naprednu stranku mogao bi da se pokaže kao ne naročito uspešna investicija. Naime, po istraživanju koje je radio Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, tek petina njegovih bivših glasača sa prethodnih beogradskih izbora danas bi glasala za SNS.

Rejting naprednjaka u Beogradu i dalje je oko 40 odsto, lista koju predvodi Vladeta Janković na 20-tak odsto, a cenzus još sigurno prolaze koalicije “Moramo” i SPS, pokazalo je istraživanje Vukadinovića. Kako on navodi za Nova.rs, još tri liste su oko cenzusa – pokret Zavetnici, koalicija NADA i lista “Ajmo ljudi” koju predvodi Duško Vujošević.

“Moguća su iznenađenja, ali bi veće odstupanje od ovoga bi bila ravno senzaciji. To je nalaz na okvirnoj izlaznosti od 52 do 55 odsto”, ukazuje on.

Kako kaže Vukadinović, dodatno su istražili pitanje šta se dogodilo sa Šapićevih skoro 10 odsto glasova sa prošlih beogradskih izbora.

“Ono što je tu interesantno jeste da je po tom našem nalazu pokazuje da Šapićev transfer uprkos zvučnosti nije bio najbolja Vučićeva investicija, jer definitivno sa njim nisu otišli i njegovi bivši glasači. Iako je rejting SNS i dalje visok, to je otprilike ono ili nešto manje od onog što su naprednjaci imali pre četiri godina. U njemu Šapićevi nekadašnji glasači participiraju u dosta skromnom broju”, dodaje on.

Rezultati su pokazali da tek svaki peti Šapićev glasač – 20,5 odsto od pre četiri godine danas bio glasao za beogradsku listu SNS. Ostali bi svoje glasove dali drugim beogradski listama – od one koju predvodi Vladeta Janković, preko Tome File i koalicije “Moramo”, do koalicije NADA i Duška Vujoševića.

Isto istraživanje da je situacija za SNS nešto bolja za predsednički izbore, gde bi se nešto manje od trećine ili 29,9 odsto bivših Šapićevih glasača opredelilo za Aleksandra Vučića. Ostali bi glasali ili za Zdravka Ponoša, Miloša Jovanovića, čak i za Milicu Đurđević ili bi prešli u apstinente.

Vukadinović navodi da je sličan nalaz i kada se pogledaju oni koji su na poslednjim parlamentarnim izborima glasali za Šapićev SPAS.

“U tom svetlu, sada nakanadno gledano, možda je opozicija mogla i drugačije pozicionirati i targetirati svoju kampanjuu, pogotovo što na Novom Beogradu lista SNS stoji solidno, ali slabije nego u Beogradu u celini. SNS je na Šapićevom matičnom Novom Beogradu stoji nešto slabije nego na nivou celog grada, mada ta razlika nije prevelika”, zaključuje Vukadinović.

(nova.rs)

Ostavite komentar