ITALIJANSKI MEDIJI TVRDE: Premijer Đuzepe Konte podnio ostavku

0
224

Italijanski premijer Đuzepe Konte odlučio je da podnese ostavku i tako zvanično otvori krizu vlade, javljaju danas tamošnji mediji.

Agencija ANSA piše da je premijer jutros svoju odluku saopštio članovima vlade, a zatim će, prema protokolu, to zvanično saopštiti i predsjedniku Republike Serđu Matareli.

Mediji pišu da će premijer u ostavci pokušati da izvede “pilotiranu” krizu, ukoliko mu predsjednik Republike povjeri treći mandat i sastavi novu vladu koja će imati čvršću političku osnove parlamentarnih stranki.

Dok se ne formira nova vlada, aktuelni članovi vlade u ostavci će izvršavati neophodne poslove, prenosi Tanjug.

Stranke lijevog centra koje su činile dosadašnju koalicionu vladu, Demokratska i Pokret pet zvijezdica, zalažu se da premijer u ostavci, Konte, formira i narednu vladu.

Takvo je i raspoloženje u narodu. Ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da je Ðuzepe Konte najpopularniji predsjednik vlade u posljednih 20 godina i da 46 odsto ispitanih želi da on nastavi da vodi izvršnu vlast.

Najjače partije opozicije desnog centra “Liga” Matea Salvinija” i “Frateli d”Italija” Ðorđa Melonija ne zadovoljavaju se samo promjenom vlade već traže i izbore, vjerujući da bi u ovoj situaciji imali podršku većine biračkog tijela.

Novi izbori su, za sada, malo vjerovatna opcija.

Krizu italijanske vlade izazvala je mala stranka “Italija Viva” Matea Rencija, koja je bila dio vladajuće koalicije.

Nakon što je mjesec i po ucjenjivao i postavljao ultimatume vladi čiji je član bila njegova stranka, Renci je povukao svoje ministre i tako otvorio krizu izvršne vlasti koja dolazi u veoma teško vrijeme.

Zbog toga što je pred vladom borba protiv pandemije kovida-19, ali i zadatak da napravi i počene izvedbu projekta upotrebe 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije da bi se oporavila od zdravstvedne i ekonomske krize nastale zarazom.

(ATV)

Ostavite komentar