IZBORI U MOLDAVIJI: Prozapadnoj stranci predsjednice Maje Sandu najviše glasova

0
261

Prozapadna stranka “Akcija i solidarnost” (PAS) ostvarila je ubjedljivu pobjedu na prijevremenim parlamentarnima izborima u Moldaviji, što će vjerovatno oslabiti ruski uticaj u zemlji.

Izbore je raspisala predsjednica Maia Sandu, koja je ranije vodila stranku PAS i koja je obećala da će se boriti protiv korupcije, siromaštva i ojačati odnose s EU.

Nakon prebrojavanja skoro svih glasačkih listića 12. jula, stranka PAS je imala skoro 53 % glasova, dok je njihov glavni protivnik, stranka BECS bivšeg predsjednika Igora Dodona, osvojila skoro 28 % glasova.

Za sada se čini da će PAS imati 63 mandata u parlamentu, što je potpuna većina u parlamentu koji broji 101 mjesto. Projekcije su da će BECS imati 32 mjesta.

Ovakav sastav bi mogao jednu od najsiromašnijih evropskih zemalja udaljiti od uticaja Moskve i približiti ih integraciji sa Evropskom unijom.

Izborna komisija rekla je da je glasalo 48,4 posto birača. Oko 3,2 miliona građana, uključujući značajnu dijasporu u inostranstvu, imalo je pravo glasa. Raniji rezultati glasanja pokazali su da je PAS, kao što se očekivalo, osvojio veliku većinu glasačkih listića u dijaspori.

Partidul Sor, stranka osuđenog biznismena Ilana Shora, bila je treća stranka koja je ušla u parlament, sa 5,75 posto glasova. Shor je osuđen za prevaru i pranje novca. Poriče bilo kakva nedjela.

“Nadam se da će današnji biti kraj teške ere za Moldaviju. Nadam se da će današnji dan biti kraj vladavine lopova nad Moldavijom”, napisala je Sandu u Facebook izjavi.

(RSE)

Ostavite komentar