Izrael šalje Ukrajini sisteme za obaranje iranskih dronova koje koriste Rusi

0
184

Prvi put od početka rata Izrael više ne šalje samo humanitarnu pomoć u Ukrajinu, već namerava da Kijevu proda i vojnu opremu, što se nimalo neće dopasti Kremlju.

Pozivajući se na izjave zvaničnika iz obe države telavivski portal „Vala” piše da je vlada Benjamina Netanijahua dala „zeleno svetlo” da izraelske kompanije „Elbit” i „Rafael” mogu da prodaju sisteme za ometanje i obaranje dronova, čiji je domet 40 kilometara, kako bi ukrajinska vojska mogla da se odbrani od iranskih bespilotnih letelica koje koristi ruska armija.

Prema procenama, ruska vojska je do sada poslala hiljade „dronova-kamikaza” iranske proizvodnje da napadnu ciljeve širom Ukrajine, posebno elektrane i druge ključne infrastrukturne objekte.

Kako se saznaje, izvozne dozvole za prodaju sofisticiranih izraelskih elektronskih odbrambenih sistema odobrili su ministar spoljnih poslova Eli Koen i ministar odbrane Joav Galan još prošlog meseca. Šef diplomatije Koen obavestio je o ovoj odluci ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom posete Kijevu 15. februara.

„Ukrajinska pravda” piše da je delegacija ukrajinskog Ministarstva odbrane nedavno tim povodom posetila Izrael kako bi joj bili predstavljeni ovi sistemi za ometanje i obaranje dronova, ali da još nije potpisan ugovor o njihovoj nabavci. Možda i zato što Kijev očekuje da od Izraela nabavi i raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane. Ali, zbog osetljivosti odnosa s Rusijom izraelska vlada to za sada odbija. Tokom posete Berlinu početkom nedelje premijer Benjamin Netanijahu je u razgovoru s kancelarom Olafom Šolcom jasno poručio da će Nemačkoj prodati raketni sistem „erou 3” za presretanje i uništavanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere, ali do ovo naoružanje neće biti isporučeno i Ukrajini.

Predstavnici izraelske vlade objašnjavaju da prodaja sistema za ometanje i obaranje dronova Kijevu ne znači zaokret u politici kada je reč o ovom ratu u Evropi, jer Ukrajini neće biti poslato ofanzivno oružje, već sistemi odbrambenog karaktera koji ne koriste nikakvu bojevu municiju, tako da ne mogu da ubijaju ruske vojnike.

Međutim, jedan visoki izraelski zvaničnik pojasnio je da je jedan od razloga zašto je odobrena prodaja ovih elektronskih sistema da bi se u realnim uslovima videlo koliko su efikasni protiv iranskih dronova, kako bi kasnije mogli da budu unapređeni.

Izrael se od početka rata opirao slanju oružja Ukrajini. Čini se da je jedan od glavnih razloga za oklevanje strateška potreba da održi slobodu operacija u Siriji, u kojoj uglavnom ruske snage kontrolišu vazdušni prostor.

Početkom februara Rusija je poslala jasan signal Izraelu da ne isporučuje oružje Ukrajini. To upozorenje je usledilo nakon što je Benjamin Netanijahu u intervjuu za Si-En-En rekao da razmatra da Ukrajini pruži i „drugu vrstu pomoći”.

Reagujući na ovakav istup izraelskog premijera portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila: „Mi kažemo da sve zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini treba da shvate da ćemo ga smatrati legitimnim ciljevima za ruske oružane snage.”

Ali kako je rat ušao u drugu godinu, Izrael postepeno sve očitije staje na stranu ukrajinskog režima. Prošlog meseca, zajedno sa 140 drugih zemalja, podržao je rezoluciju Generalne skupštine UN koju je sastavio Kijev i u kojoj se poziva Rusija da povuče svoje snage iz Ukrajine.

U prvim mesecima rata jevrejska država je nastojala da iskoristi svoju jedinstvenu poziciju da zbog bliskih veza i s Rusijom i s Ukrajinom bude posrednik u postizanju mira. Tadašnji premijer Naftali Benet održao je u prvim nedeljama rata niz razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Zelenskim.

Međutim, ti napori nisu urodili plodom i Benet je potpuno odustao od posredničke misije budući da se u međuvremenu pogoršao njegov politički položaj kod kuće. Pre nego što je stupio na dužnost premijera Netanijahu je obećao da će razmotriti poziciju Izraela, pa su neki protumačili da će kao i Benet pokušati da posreduje između Kijeva i Moskve.

(politika.rs)

Ostavite komentar