KASPAROV: Kolaps ruske imperije neizbježan

0
130

Gari Kasparov, šahovska legenda, ruski disident i žestoki protivnik režima ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da će pobeda Ukrajine u ratu koji je Moskva započela dovesti do kolapsa režima Vladimira Putina i označiti novi početak za Rusiju, prenosi Newsweek.

„Prilično sam siguran da će u narednih pet godina Rusija biti manja“, rekao je za Newsweek bivši svetski šampion u šahu, koji se sada bavi politikom. Opisujući rat u Ukrajini kao „genocid“, čije će posledice „biti sa nama decenijama“, on je rekao da će ruske teritorije kao što su republike Tatarstan, Baškortostan i Čečenija „vrlo verovatno otići“.

„Ovo je proces koji je zaustavljen 1991. raspadom Sovjetskog Saveza, ali mislim da je kolaps Ruske imperije neizbežan“, rekao je on. Putin je bio otvoren u vezi sa svojim imperijalnim ambicijama, što je pokazalo njegovo zauzimanje Krima 2014. rat koji je usledio u ukrajinskom regionu Donbasa i invazija u punom obimu koju je pokrenuo u februaru 2022.

„Jasno je da rusko carstvo mora prestati da postoji. Pitanje je da li će slobodni svet izraditi politiku koja će pomoći drugim silama u Rusiji da sačuvaju deo teritorija koje su većinom ruske i reformišu državu kako bi postala budući saveznik evroatlantske civilizacije — ili će ona biti potpuno van kontrole?“

Zbog toga on veruje da Ukrajini treba dati svo oružje koje joj je potrebno da pobedi jer bi to okončalo Putinov režim„ u trenutku kada još uvek imamo neke osnovne elemente ruskog mehanizma upravljanja koji bi mogli da se uvedu u novi sistem upravljanja“. On zamišlja Rusiju kao parlamentarnu republiku ili labavu federaciju, „ali moramo da počnemo od nule“.

Bivši svetski šampion u šahu okrenuo se politici nakon što se povukao iz igre i stvorio Ujedinjeni građanski front, društveni pokret koji radi na očuvanju demokratije.

Godinama je upozoravao na pretnju koju Putin predstavlja svetskom poretku, a 2015. uporedio ga je sa Adolfom Hitlerom u svojoj knjizi „Zima dolazi“. Sledeće godine bio je suosnivač Foruma Slobodne Rusije, koji je u februaru u Rusiji proglašeno „nepoželjnom organizacijom“.

Tri meseca nakon početka rata, Kasparov je bio suosnivač Ruskog akcionog komiteta sa prognanim ruskim biznismenom Mihailom Hodorkovskim, bivšim šefom naftne kompanije Jukos, koji je proveo deceniju u zatvoru pod optužbama koje su opisane kao politički motivisane.

Grupe nastoje da izgrade saradnju između ruske antiputin dijaspore i zapadnih organizacija i vlada. Dok su istaknute ruske opozicione ličnosti ujedinjene protiv Putina, čini se da među mnogima od njih nema jedinstva. Prvi kongres narodnih poslanika Rusije je još jedna grupa opozicionih ličnosti koja nema podršku nekih Putinovih kritičara.

U međuvremenu, Kasparov odbacuje nesistemske ruske opozicione stranke u svojoj zemlji, za koje kaže da deluju pod okriljem Kremlja. Za njega, protivljenje Rusije mora biti zasnovano na tri principa: „Rat je zločinački, režim je nelegitiman. Krim je Ukrajina. Sve dok ste voljni da kažete ove tri stvari, ušli ste u alijansu“.

Ruska država u egzilu

Procenjuje se da je oko 900.000 Rusa napustilo zemlju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, što je egzodus koji je dobio podsticaj kada je Putin najavio delimičnu mobilizaciju u septembru.

Kasparov primećuje koliko je bilo više srednje klase. Njihovo okupljanje u ono što on naziva „virtuelnom Južnom Korejom“ — u suprotnosti sa Severnom Korejom u koju kaže da je Putin pretvorio Rusiju — moglo bi „stvoriti osnovni element za buduću rusku elitu“.

Da biste odgovorili na izazov zamene hiljada zvaničnika u Rusiji koji trenutno rade, „možda već imate skup talenata koji bi mogli biti od pomoći u ovom ogromnom zadatku“, rekao je, iako će za to biti potrebna pomoć Zapada .

„Što pre stvorimo ovu virtuelnu rusku državu u egzilu, veće su šanse da ćemo imati čvrste osnove za novu Rusiju nakon kolapsa Putinovog režima.

U izgradnji ove nove Rusije, on je rekao da Zapad ne treba da pravi greške nakon rata u Iraku, „u kojem je uklanjanje čitavog sistema, sprovođenja zakona i svih Sadamovih elemenata iz vladajuće strukture, završilo potpunim haosom“.

Mora postojati „neki oblik kompromisa koji tek treba da se pronađe. Na to trenutno nemam odgovor, ali verujem da je to jedini način da se krene napred.“

Kasparov kaže da posle rata mora postojati pravda za one koji su blisko umešani u invaziju na Ukrajinu, ali ih treba razlikovati od drugih ruskih zvaničnika.

„Dok imate gomilu lopova i nasilnika koji vladaju Rusijom, 90 odsto njih nisu ratni zločinci i upravo tu možete da dođete do razlaza“, rekao je Kasparov.

Usraćivanje ljudskih prava u Rusiji se produbilo od početka rata. Nezavisne medijske kuće su zatvorene, hiljade su u zatvorima, ostavljajući protivnicima Putina koji ne mogu da napuste zemlju malo opcija.

Kasparov te ljude naziva „herojima“ i insistira da će „doći trenutak kada će se sistem urušiti i tada su nam potrebni ovi ljudi. Potreban nam je ovaj bes“.

(Danas)

Ostavite komentar