Kina obustavlja ekonomski dijalog s Australijom

0
193

Kina je obustavila danas “na neodređeno vrijeme” sve aktivnosti u okviru kinesko-australijskog strateškog ekonomskog dijaloga, saopštio je državni organ za ekonomsko planiranje u Pekingu.

“Nedavno su neki zvaničnici vlade Komonvelta Australije pokrenuli niz mjera iz vremena Hladnog rata i ideološke diskriminacije koje remete normalnu razmjenu i saradnju između Kine i Australije”, navodi se u kratkom saopštenju o toj odluci kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC), prensoi Rojters.

Komisija nije precizirala koje su je konkretne mjere podstakle na takvu odluku, dodaje britanska agencija.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan izjavio je da je odluka NDRC “razočaravajuća”, te da je ekonomski dijalog “važan forum za Australiju i Kinu i za rješavanje relevantnih pitanja za naše ekonomsko partnerstvo”.

“I dalje smo otvoreni za vođenje dijaloga i učešće u njemu na ministarskom nivou”, dodao je on.

Australijski dolar je na ovu vijest regaovao snažnim padom trgujući se na nivou od samo 0,7701 za američki dolar.

Bilateralni odnosi između dvije zemlje su se pogoršali 2018. godine kada je Australija postala prva država koja je javno zabranila kineskom tehnološkom gigantu Huaveju učešće u izgradnji 5G mreže u zemlje. Tenzije su se dodatno pojačale kada je Australija zatražila nezavisnu istragu o porijeklu novog virusa korona, što je isprovociralo trgovinske mjere odmazde Kine.

Posljednji bilateralni sastanak je održan u Pekingu 2017, kada je australijski ministar trgovine potpisao sporazum o saradnji na projektima “Pojas i Put” u trećim zemljama.

g

Agencije)

 

 

 

 

Ostavite komentar