KLJUČNA POBJEDA U NEVADI: Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom SAD

0
223

Demokrate će zadržati većinsku kontrolu nad američkim Senatom nakon pobjede u ključnoj utrci u državi Nevada.

Predviđa se da će senatorka Catherine Cortez Masto pobijediti republikanskog izazivača Adama Laxalta, kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump.

Rezultati predstavljaju najbolji uspjeh na izborima na sredini mandata za demokrate u Senatu u posljednjih 20 godina.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je “nevjerovatno zadovoljan” i da je vrijeme da republikanci odluče “ko su”.

“Nisam iznenađen odzivom. Nevjerovatno sam zadovoljan. I mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata”, rekao je Biden u Kambodži, gdje prisustvuje samitu.

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da rezultati pokazuju da je američki narod odbacio, kako je rekao, “nasilnu retoriku” Republikanske stranke.

Demokrate će sada imati 50 mjesta u Senatu, a republikanci trenutno imaju 49.

Preostalo mjesto koje nosi Džordžija ide u drugi krug u decembru. U slučaju da Senat bude ravnopravno podijeljen između dvije stranke, potpredsjednica Kamala Harris ima odlučujući glas.

Čekaju se rezultati za Zastupnički dom

Međutim, ako republikanci osvoje Zastupnički dom američkog Kongresa, još uvijek bi mogli osujetiti veliki dio Bidenovih planova.

Kako sada izgleda, oni bi i dalje mogli preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom jer se glasovi i dalje bilježe iz nekoliko okruga nakon izbora u utorak. Trenutno republikanci imaju prednost.

Moglo bi proći još barem nekoliko dana prije nego što bude poznato koja će stranka imati kontrolu nad tijelom koje ima 435 mandata.

Demokrate su inače za Senat dobile značajno pojačanje kasno u petak kada je senator Mark Kelly zadržao svoje mjesto u Arizoni, pobijedivši republikanca Blakea Mastersa, koji još nije priznao poraz.

Na izborima na sredini mandata koji su održani u utorak, mnogi republikanski kandidati uključujući i Mastersa, ponavljali su lažnu tvrdnju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je izgubio izbore 2020. godine od Bidena zbog velike prevare birača.

Trump je bio prisutna figura na izborima na sredini mandata, te je koristio svoju popularnost među tvrdokornom desnicom kako bi uticao na kandidate koje je nominovala Republikanska stranka za guvernere, Kongres kao i lokalne izbore.

Sa lošim učinkom republikanaca na ovim izborima, čak i ako osvoje tijesnu većinu u Zastupničkom domu, Trumpa se okrivljuje za jačanje kandidata koji nisu bili u stanju da se dopadnu širokom biračkom tijelu.

I Laxalt, kandidat u Nevadi, kao i Herschel Walker, republikanac koji se kandidirao da smijeni senatora Raphaela Warnocka u Georgiji, imaju Trumpovu podršku.

Ukoliko bi republikanci izgubili u bilo kojoj od dvije utrke, to bi dodatno moglo umanjiti Trumpovu popularnost, dok savjetnici kažu da razmišlja o najavi trećeg izbora za predsjednika 2024. godine.

Republikanci u Zastupničkom domu su obećali, ako uspiju da pobjede, da će pokušati poništiti uspjehe Bidena u borbi protiv klimatskih promjena i žele da učine trajnim niz smanjenja poreza u 2017. koji će isteći. Oni također planiraju istrage o aktivnostima Bidenove administracije i pokretanje istrage o njegovom sinu koji je imao poslovne odnose s Ukrajinom i Kinom.

Izbori na sredini mandata u SAD-u održavaju se za Kongres koji se sastoji od dva dijela, Zastupničkog doma i Senata.

Kongres donosi zakone širom zemlje. Dom odlučuje o kojim se zakonima glasa, a Senat ih može blokirati ili odobriti, potvrditi imenovanja predsjednika i, mada rijetko, voditi istrage protiv njega.

Svaka država ima dva senatora, koji imaju mandat od šest godina. Predstavnici služe dvije godine i predstavljaju manje okruge.

Na ovogodišnjim izborima glasalo se za sva mjesta u Zastupničkom domu, zajedno sa jednom trećinom Senata. Nekoliko velikih država također ima izbore za guvernera i lokalne zvaničnike.

(RSE)

Ostavite komentar