Ko je Tomislav Tomašević, čovjek koji je na korak od čela Zagreba

0
262

Tomislav Tomašević sinoć je na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba ostvario uvjerljivu pobjedu te u prvom krugu osvojio 45,45 odsto glasova. U drugom krugu snage će odmjeriti s Miroslavom Škorom, koji je osvojio 12,16 odsto.

Tomašević je rođen u Zagrebu 13. januara 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy, stoji u njegovoj biografiji.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i učestvovanje u njima.

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, a na britanskom je Univerzitetu u Kembridžu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Tomašević se 2017. godine kandidovao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ”želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život”.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji, piše dnevnik.hr.

U proteklih desetak godina je učestvovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Prije tačno 11 godina u Varšavskoj ulici počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićevog centra na Cvjetnom trgu kada su aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević počeli lupati po zaštitnoj ogradi te su je na kraju srušili i rastavili.

Ušli su u ograđeni prostor, sjeli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište, a nakon toga su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-lijeve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi). Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabavke i razvoj društvenog preduzetništva.

(Dnevnik.hr)

Ostavite komentar