KONSTITUISANA SKUPŠTINA GRADA BIJELJINA: SNSD sa partnerima ima 23 glasa, opozicija osam

0
351

Za potpredsjednike Skupštine grada Bijeljina izabrani su Milenko Mitrović /Pokret za Bijeljinu/ i Mustafa Gradaščević /SDA/, a za vršioca dužnosti sekretara Dejan Blagojević /SDSS/, čime je završen izbor novog skupštinskog rukovodstva.

U obraćanju na konstitutivnoj sjednici Gradaščević je pozvao predstavnike gradske vlasti na razumijevanje i dogovor, te da se svi animoziteti ostave po strani.

“Velike su stvari započete i velike stvari u Bijeljini treba da se započnu, nemojte da se to dovede u pitanje politički razmimoilaženjem”, rekao je Gradaščević i dodao da na lokalnom nivou ne treba da bude visoke politike, nego da se svi predstavnici vlasti u gradu bave boljim životom građana.

Šef Kluba odbornika PDP-a Slaviša Marković rekao je novinarima da je blok od osam odbornika PDP-a, SDS-a i DNS-a, koji su opozicija u Skupštini grada, očekivao da dobije jedno od četiri mjesta u rukovodstvu lokalnog parlamenta, a zauzvrat bi se kompromis mogao očekivati i pri izboru 10 načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi, koje isključivo predlaže gradonačelnik.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović je na pitanje novinara da li će opozicija imenovati načelnike, odgovorio “uvijek je bilo i biće i sada”.

On je dodao da su u dosadašnjem toku sjednice odbornici skupštinske većine ukazali na nedosljednost u djelovanju opozicije.

Predstavljajući viziju o budućem funkcionisanju Gradske uprave Bijeljina, gradonačelnik LJubiša Petrović naglasio je potrebu bolje saradnje gradonačelnika i Skupštine grada.

“Cilj svake odluke novog saziva Skupštine grada treba da bude poboljšanje kvaliteta života stanovnika Semberije, a to se može postići saradnjom, jedinstvom i poštovanjem zakona i pravila”, istakao je Petrović u ekspozeu na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta.

On je naveo da Gradska uprava Bijeljine nema izražene probleme sa brojem službenika i najavio da će prioritet biti efikasnije upravljanje ljudskim resursima, na osnovu profesionalnosti.

“Želimo da približimo Bijeljinu konceptu `pametnih gradova` i da strateška dokumenta prilagodimo novim razvojnim izazovima”, rekao je gradonačelnik.

Petrović je najavio da će se zalagati za modernizaciju Gradske uprave, unapređenje upravljanja lokalnim finansijama, poboljšanje funkcionisanja javnih gradskih preduzeća i ustanova, kao i poboljšanje demografske, socijalne i populacione politike.

Nasuprot efikasnosti koju očekuje od gradske administracije, gradonačelnik kaže da priželjkuje maratonske sjednice Skupštine grada i veliki broj diskusija, što se dešava već na prvoj sjednici koja je nakon šestočasovnog zasjedanja prešla tek polovinu dnevnog reda.

Rakić nije izabran za zamjenika

Za zamjenika gradonačelnika Bijeljine na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada predložen je Miladin Rakić iz SDS-a, koji nije dobio podršku skupštinske većine.

Skupštinska komisija za izbor i imenovanja odbila je prijedlog gradonačelnika, uz obrazloženje predsjednika ove komisije Miroslava Milovanovića da za ovaj izbor nije postignut politički dogovor.

“Personalno, skupštinska većina nema ništa protiv i mogla bi podržati Rakića, ali i to je dio političkog dogovora koji nije postignut”, naveo je Milovanović.

U desetom satu današnjeg zasjedanja tajnim glasanjem je odbijen prijedlog gradonačelnika za imenovanje Rakića na poziciju zamjenika gradonačelnika Bijeljine, a od 29 odbornika koji su glasali, osam je bilo za, a 21 protiv imenovanja za koje je potrebna natpolovična većina.

Pri izboru 17 stalnih skupštinskih radnih tijela, u kojima je ukupno 99 članova, dugo se diskutovalo o procentualnoj zastupljenosti stranaka, a predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović objasnio je da je opoziciji pripalo 27 mjesta, što je više od traženih 25.

On je dodao da je pri izboru sedam članova Savjeta za sport, na koji je opozicija imala najviše prigovora, ispoštovana ranija praksa iz vremena kada je ta opozicija bila vlast i kada je predsjednik Skupštine grada bio Slaviša Marković iz PDP-a.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević najavio je da će konstitutivna sjednica trajati maksimalno predviđenih 10 časova, odnosno do 20.00 časova.

Skupštinsku većinu u Bijeljini čini sedam odbornika SNSD-a, pet iz SDS Semberija, četiri iz Demosa, po dva odbornika Ujedinjene Srpske, SP-a i SDA i jedan iz Pokreta za Bijeljinu.

(Srna)

Ostavite komentar