KOŠARAC: Lideri opozicije po nalogu stranih službi ruše srpsko jedinstvo

0
321

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac smatra da kritike i napadi političkih lidera opozicije na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predstavljaju diletantske i kukavičke pokušaje razbijanja srpskog jedinstva.

“Predstavnici opozicije su poput političkih klovnova koji, po nalogu stranih obavještajnih službi, imaju zadaću da rade na razbijanju srpskog jedinstva o temama ključnim za Republiku Srpsku, poput neprihvatanja nametnutih odluka visokih predstavnika”, izjavio je Košarac za Srnu.

On je naglasio da su opozicioni lideri u posljednjim istupima dezavuisali javnost, iznoseći netačne i pogrešno interpretirane tvrdnje u vezi sa sastankom članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kojem je prisustvovao i srpski član Milorad Dodik.

Košarac je podsjetio da je Dodik tom prilikom javno iznio jasne stavove i pozicije Republike Srpske, njenih političkih predstavnika i srpskog naroda o neprihvatanju nametnutih odluka visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, ali i o potrebi za dijalogom o svim otvorenim pitanjima.

“Dodik je takođe apostrofirao da je moguće održati teritorijalni integritet BiH isključivo uz puno uvažavanje izvornog Dejtona, te da je važno u okvirima ovog sporazuma nastaviti tražiti rješenja, uz podršku prijatelja iz Turske i uključivanje Srbije i Hrvatske u ovaj proces”, napomenuo je Košarac.

Izjave opozicionih političara da se na taj način zagovara ideja o “Dejtonu dva”, dodao je Košarac, zlonamjerno su i maliciozno obmanjivanje građana Srpske.

“Mi u potpunosti podržavamo i zalažemo se za implementaciju izvornog Dejtonskog sporazuma, koji je destabilizovan nametnutim odlukama visokih predstavnika i intervencionizmom dijela međunarodne zajednice. Kristijan Šmit je posljednji u nizu dokaza nepoštivanja izvornog Dejtona, budući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10, zbog čega nema legitimitet visokog predstavnika”, naglasio je Košarac.

On je poručio da SNSD neće odustati od borbe političkim sredstvima za povratak izvornom Dejtonu i vraćanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske, koje su joj oduzete nametnutim rješenjima visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da su predstavnici određenih zapadnih zemalja u BiH narušili balans proizveden u Dejtonskom sporazumu isključivo u korist bošnjačke politike.

“Danas taj dio međunarodne zajednice ćuti, jer im očigledno ne odgovara koncept srpskog jedinstva. Nažalost, u tome im se očigledno pridružuju opozicioni lideri, koji sada traže razloge za razbijanje ovog koncepta, sve pod patronatom zapadnih obavještajnih službi”, rekao je Košarac.

On je naglasio da je začuđen činjenicom da opozicioni politički lideri iz Republike Srpske nisu imali nijednu riječ kritike ili negodovanja zbog ponašanja druga dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića tokom sastanka sa predsjednikom Turske.

“Nisu se referisali na uličarske manire i nepristojno ponašanje Komšića, kao ni na poltronstvo DŽaferovića. To opoziciji očigledno nije zasmetalo, pa su umjesto kritike na račun druga dva člana Predsjedništva, odlučili da negativne komentare usmjere na onoga ko štiti i proklamuje interese Republike Srpske”, rekao je Košarac.

On je postavio pitanje da li bi predstavnici opozicije imali hrabrosti da u Sarajevu kažu ono što je srpski član Predsjedništva BiH Dodik iznio na sastanku sa turskim predsjednikom.

“Zašto opozicija ćuti o tome da je Dodik od Turske, kao člana Savjeta za implementaciju mira, tražio da se pokrenu procedure stavljanja van snage sporne odluke visokog predstavnika? Zašto se nisu izjasnili o mogućnosti mirne disolucije BiH kao moguće opcije koju je Dodik pomenuo na sastanku u Sarajevu ukoliko ne dođe do dogovora o punom uvažavanju izvornog Dejtona, neprihvatanju nametnutih odluka i intervencija dijela međunarodne zajednice”, pitao je Košarac.

On je naglasio da će institucije Republike Srpske i njeni politički predstavnici na nivou BiH nastaviti da se zalažu za koncept srpskog jedinstva, uprkos opstrukcijama opozicije.

“Mi ćemo istrajati na tome i biti okupljeni oko bazičnih interesa Republike Srpske i našeg naroda. Uvjeren sam da će građani Srpske to prepoznati, kao i mnogo puta do sada”, zaključio je Košarac.

(Srna)

Ostavite komentar