“KRVI ĆU VAM SE NAPITI”: Nakon prijetnje mediju, Split ide na vanredne izbore

0
238

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da on i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnose ostavke i da Split ide u nove izbore.

– Novi izbori bit će referendum o redu ili neredu. Siguran sam da će građani potvrditi da će to biti smjer budućnosti i reda. Želim jasno reći da Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja ga se ne odričem – kazao je Puljak.

– Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga. Naše ostavke uručit ćemo slijedeći tjedan, da dođe do jedne uredne tranzicije i da grad ne bude blokiran. U nove izbore idemo zajedno, kao pobjednički tim. Zamjenik Kuzmanić će ostati na svom mjestu i upravljati gradom kao povjerenik do idućih izbora. On neće sudjelovati u kampanji.

Ovo nije uvjetna ostavka. Sve političke opcije u gradu slažu se da se raspusti gradsko vijeće, kazao je Puljak.

– Ja sam mogao odabrati da do kraja godine budem gradonačelnik i to ste možda navikli u hrvatskoj politici da se ljudi grčevito drže za fotelje, ja nisam takav čovjek. Ja se svojih građana ne bojim i ja ne želim biti gradonačelnik koji nema podršku svojih građana i ja sam siguran da je imam i sada, rekao je Puljak.

Dogradonačelnik nije niti ukrao, niti lagao, niti ikoga prevario. U ovakvim teškim odlukama ja se uvijek zapitam što je istina ili ne. Je li istina da je životno prijetio novinarkama? Ne. Ja li istina da je neprimjereno komunicirao? Je i to nismo opravdavali, izjavio je.

Bolje izaći na izbore i pitati građane kakav grad žele. Troškovi tih izbora su minimlani i nekad je bolje napraviti minimalne troškove kako bi izabrali smjer budućnosti i smjer reda, izjavio je.

Na pitanje vjeruje li u DORH, kazao je kako vjeruje da će Ivošević dokazati svoju nevinost u pravnom postupku.

– Istina i činjenice su takve da on nije životno prijetio novinarkama, a one su to i same potvrdile, kazao je.

Ivošević: Grad neće stagnirati zbog nas

Grad Split neće stagnirati sigurno zbog nas, kazao je Ivošević. Mi smo bili spremni obavljati posao kao i dosad, odgovorno i srčano. Drugi su ti koji su komentirali cijelu situciju i u medijski fokus su se stavile stvari koje su sve samo ne aktualne. Mislimo da je bitno da se to prekine i da građani odluče žele li da grad nastavi u ovom smjeru, rekao je Ivošević.

– Učim kako kvalitetno komunicirati na razini jednog dužnosnika. Nov sam u politici. Vjerujem da će s vremenom to biti sve kvalitetnije. Izbori bi se trebali održati u okviru kotarskih izbora, pa neće biti dodatni trošak, dodao je.

Bojan Ivošević je početkom veljače putem mobitela zaprijetio urednici Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić kojoj je nakon verbalne rasprave rekao “da će im se napiti krvi”.

Sve se dogodilo zbog teksta o sadnji stabala na Marjanu koji je razbjesnio Ivoševića jer se u njemu navodi da aktualna vlast nije prva koja organizirano sadi stabla, čime su se pohvalili, nego da su to radili i prije njih. Ivošević je potom priznao da je pogriješio i ispričao se novinarki. Tumačeći svoj postupak, Ivošević je naveo kako mu se čini da “zaista ponekad ima problem u komunikaciji”.

Početkom veljače najavio je da će se posvetiti unaprjeđivanju komunikacijskih vještina “kako se takve stvari ne bi ponavljale”. “One stvari koje dobro radim, radit ću u medijskoj tišini i u sljedećem razdoblju se povlačim iz javnosti”, poručio je početkom veljače.

– Bilo bi pošteno da i drugi zamjenik da ostavku pa da Vlada zbilja imenuje povjerenika, kazao je Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita (Pametno za Split i Dalmaciju) .

I dok Prkić nema ništa protiv novih izbora za vijeće, Puljkovi programski partneri iz SDP-a smatraju kako su današnje ostavke- s figom u džepu. Još zapravo ne znaju hoće li ih dati i njihovi vijećnici. Izbori bi trebali biti u lipnju, u sklopu kotarskih, ali nije istina, kažu, da neće biti skupi.

– Moram priznati da je ovo jedan od najskupljih manevara spašavanja nečijeg političkog imidža, s obzirom da lokalni izbori nisu stotinjak tisuća kuna, kako se govorilo na pressici. Izbori će koštati 2 milijuna kuna, kazao je gradski vijećnik (SDP) Davor Matijević.

Za nove izbore su u oporbenome HDZ-u sinoć bili spremni. Vice Mihanović najavio je da će ići u raspuštanje Vijeća kako bi se išlo na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Kerum ne vjeruje da će vijećnici HDZ-a dati ostavke

Željko Kerum (HGS), međutim, tvrdi da HDZ-ovi vijećnici ostavke ipak neće dati. Smatra kako se Vice Mihanović – zaletio.

– Siguran sam da vijećnici HDZ-a imaju stav da neće dat ostavku, a da li je on toliko moćan, da li ima politički mandat, da on može nekome naredit, vidit ćemo šta će kazat Zagreb, kazao je Kerum. Vijećnici njegova HGS-a, kaže, ostavke neće podnijeti, a on će se ponovno kandidirati za gradonačelnika. Njegov je život, kaže – rad i bauštela, a Puljka Ivošević drži u šaci, dodao je.

Sada su na potezu gradski vijećnici – u nove izbore idu samo ako ih ostavku da više od 16. Jedino u tome slučaju odvijat će se na splitskoj političkoj sceni nova borba za većinu u Vijeću. To bi, nadaju se svi akteri, napokon moglo značiti i lakše donošenje odluka jer Split – čeka.

(HRT)

Ostavite komentar