Kubanci objavili da je učinkovitost njihove Abdala vakcine 92,28 posto

0
274

Kubanski centar za genetički inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je, nakon završene posljednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa učinkovite čak 92,28 posto.

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Twitter profilu, a što su s oduševljenjem dočekali i podijelili mnogi zvaničnici Kube.

Rezultati o učinkovitosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine – Soberana 2, koja je učinkovita 62 posto i to prilikom apliciranja samo dvije od tri doze, koliko je planirano.Očekuje se da će lokalna regulatorna tijela uskoro odobriti obje vakcine za korištenje.

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je riječ o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usljed nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo proizvoditi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

Ostavite komentar