Lalić: Otkupna cijena mlijeka u Srpskoj veća u odnosu na FBiH za 20 odsto

0
103

Za mljekarski sektor u Republici Srpskoj ove godine izdvojeno je dodatnih 10 miliona KM koji će biti isplaćeni po grlu, dok je od 1. januara ukupno povučeno više od 62 miliona KM rekao je za Јutarnji program RTRS pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju i ruralni razvoj, Saša Lalić.

Lalić je istakao da je u prvih šest mjeseci 3,3 miliona litara mlijeka više u otkupu i premiji u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim riječima, mljekarski sektor unapređuje i kupovina četiri nova muzna robota, a Ministarstvo će nastaviti da daje podršku mljekarima.

– Oko 20 odsto je veća otkupna cijena mlijeka u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH i EU – rekao je Lalić.

Navodi da će ove godine za kapitalne investicije biti odvojeno 65 miliona KM.

On je naglasio da je mljekarski sektor važan i povlači najviše sredstava, te da se moraju sagledati problemi u kompletnoj oblasti poljoprivrede, jer je godina bila izuzetno teška.

Lalić je podsjetio da ovogodišnji agrarni budžet iznosi 180 miliona KM, te da su subvencionisani i mali i veliki proizvođači.

– Htjeli smo da obuhvatimo što veći broj korisnika. Imaćemo 30 odsto korisnika podsticaja više u odnosu na prethodnu godinu – naveo je Lalić, istakavši da je i veliki odziv kada je riječ o kapitalnim investicijama.

Ostavite komentar