LE PEN I ORBAN PORUČILI: EU ideološki brutalna, Evropu potapaju migrantima

0
196

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban i čelnica francuske desnice Marine le Pen izjasnili su se danas u Budimpešti “protiv ideološke brutalnosti EU i potapanja Europe migrantima”.

Kandidatkinja svoje stranke (Nacionalno okupljanje, RN) za predsjedničke izbore u aprilu 2022. godine, Le Pen, prema anketama, mogla bi ispasti u prvom krugu, te je u Budimpešti nastojala ojačati svoj status uz mađarskog premijera koji se u Evropi predstavlja kao branitelj Evrope.

“Mađarska 2021. pod vašim vodstvom ponovo je na čelu borbe za slobodu naroda”, izjavila je kandidatkinja za francusko predsjedništvo na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom.

“U oktobru, misli nas vode do junaka pobune 1956. godine”, naglasila je Le Pen, govoreći o pobuni protiv komunističkog režima tog vremena koji je podržavao Sovjetski Savez.

Pred novinarima i Le Pen i Orban ponavljali su poruke suverenizma.

Zajedno su oštro kritizirali “ideološku brutalnost” Evropske unije, odbacujući svako načelo primata europskog prava nad nacionalnim čime su snažno stali na stranu Poljske koja takav spor vodi s Bruxellesom.

“To je načelo nametnuto manevrima i poljsko pravosuđe potpuno opravdano potvrđuje svoje pravo da odredi i provodi temeljna pravila svog nacionalnog pakta”, rekla je Le Pen.

“Prijetnje sankcijama, isključivanjem, predstavljaju rijetko nasilje prema Mađarskoj i Poljskoj”, dodala je.

(index.hr)

Ostavite komentar