Le Penova optužila Vladu da sprema da uvede zdravstvenu diktaturu

0
217

Građanima Francuske, koji budu odbili da prime vakcinu protiv novog virusa korona, prijeti zabrana ulaska u gradski prevoz. To je samo jedno od ograničenja koje predviđa novi nacrt zakona o uvođenju kontroverznog „zelenog pasoša“ koji će se naći pred parlamentom, a koji opozicija naziva zdravstvenom diktaturom.

Nacrt zakona, koji je podržao francuski premijer Žan Kasteks, predlaže da se onima koji ne mogu da dokažu da su negativni na virus korona, ili koji se nisu vakcinisali, „zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prevozu ili drugim lokacijama“.

Opozicija u Francuskoj oštro je osudila nacrt zakona, prije svega partija Nacionalnog okupljanja (bivšeg Nacionalnog fronta), čiji je lider Marin le Pen.

Portparol stranke Sebastijan Šenu optužio je vladu da planira da uvede, kako je rekao, zdravstvenu diktaturu, dok Marin le Pen ocjenjuje da su predložene mjere u osnovi totalitarne.

I Republikanska partija desnog centra smatra da je „nezamislivo da će zvaničnici prigrabiti svu moć da suspenduju slobode ljudi bez parlamentarne kontrole“.

Te optužbe odbacili su zvaničnici partije francuskog predsjednika Emanuela Makrona, navodeći da cilj zakona nije uvođenje autoritarne zdravstvene države.

Inače, nekoliko nedavno sprovedenih anketa pokazale su da više od 50 odsto Francuza nema namjeru da se vakciniše.

(Sputnjik)

Ostavite komentar