LIK I DJELO: Ko je Naftali Benet, najvjerovatniji novi premijer Izraela?

0
236

Naftali Benet, lider partije Nova desnica, najavom da će pokušati da doprinese formiranju vlade jedinstva sa protivnicima sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua učinio je korak bliže smenjivanju tog dugogodišnjeg lidera Izraela.

Četrdesetdevetogodišnji Benet je milioner, bivši tehnološki preduzetnik, a predvodi stranku Jamina (Desno) koja poziva na aneksiju delova okupirane Zapadne obale.

Nosi kipu, malu kapu kojom religiozni Jevreji pokrivaju teme, govori odlično američki engleski i njegov odnos prema ekononomiji je ultraliberalan, a prema Iranu zauzima čvrst stav.

On deli Netanjahuovu ideologiju i ušao je u politiku kao njegov saradnik, ali mu se u proteklim godinama sve više suprotstavljao i sada pokušava da ga zameni na funkciji premijera.

Posle nedavno okončanog krvavog sukoba palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze i izraelske vojske Benet je konačno pristao da se pridruži Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ima budućnosti (Ješ atid) u koaliciji, kako bi svrgnuli Netanjahua, koji je na vlasti 12 godina uzastopno, a prethodni mandat mu je trajao tri godine.

Lapid, mandatar za sastav nove vlade posle izbora u martu na kojima nije bilo jasnog pobednika, prihvatio je da Benet prvi bude premijer u rotirajućoj vladi.

Obraćajući se naciji sinoć uživo preko televizije Banet je tvrdio da će ga levičarske partije podržati da predvodi koaliconu vladu.

Lapidu u sredu u ponoć ističe rok za formiranje koalicije od najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, parlamentu.

Benetova nacinalističko verska stranka osvojila je sedam poslaničkih mandata na izborima, a jedan njegov poslanik je odbio da se pridruži takozvanoj koaliciji protiv Netanjahua.

Benet, bivši komandos, sin je Jevreja rođenih u SAD, živi u centralnom delu Izraela u gradu Ranani, a u politiku je ušao 2005. godine pošto je prodao svoju start ap firmu za 145 miliona dolara.

Naredne godine postao je šef Netanjahuovog kabineta, u vreme dok je Netanjahu bio u opoziciji.

Pet godina kasnije izabran je za predsedavajućeg Saveta Ješa koji lobira u korist jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali.

Od 2012. predvodio je nacionalno versku partiju Jevrejski dom i doprineo njenom jačanju između ostalog dajući zapaljive izjave o Palestincima.

Naredne godine je rekao da bi palestinske “teroriste trebalo ubiti, ne osloboditi”.

On takođe tvrdi da Zapadna obala nije pod okupacijom jer tamo “nikada nije bilo palestinske države” i da izraelsko palestinski sukob ne može biti rešen već mora da se trpi “kao komad šrapnela u zadnjici”.

U Netanjahuovoj vladi Benet je bio ministar odbrane, ekonomije i obrazovanja.

Svoju partiju je preimenovao 2018. godine i bio deo Netanjahuove koalicije koja je iste godine propala.

Međutim, prošle godine u maju nije pozvan u Netanjahuovu vladu jedinstva, što se smatralo odrazom premijerovog nepoštovanja uprkos zajedničkoj ideologiji.

Tokom pandemije koronavirusa 2020. Benet se usredsredio na zdravstvenu krizu nastojeći da spreči širenje kovida 19 i pomogne ekonomiji.

(B92)

Ostavite komentar