LOŠI ODNOSI: Sukob Konfederacije i Saveza sindikata RS sve oštriji

0
239

Loši odnosi između dvije krovne sindikalne organizacije u Republici Srpskoj su na vrhuncu. Savez sindikata Republike Srpske pokušava da ospori legitimitet Bože Marića i Sindikata uprave RS koji ih je napustio 2018. godine i priklonio se Konfederaciji sindikata RS. Sa druge strane Konfederacija na isti način planira da ospori reprezentativnost cijelog Saveza, saznaje portal Capital.

Podsjećamo, Božo Marić se suprostavio politici Ranke Mišić, nakon čega je Sindikat uprave RS istupio iz Saveza na čijem je čelu ona godinama i nastavio djelovati samostalno.

Praznina koja je nastala istupanjem i velikim odlivom članstva je popunjena osnivanjem Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, na čijem čelu je Branko Zelenović.

Sada ta granska organizacija traži da se utvrdi reprezentativnost sindikata na čijem je čelu Marić, tvrdeći da on nema 8.433 članova, te da obmanjuje Vladu, resorno ministarstvo i cijelu javnost.

Naime, kako navode u svom zahtjevu, reprezentativnost Sindikata uprave RS je utvrđena još 2010. godine, dok je ta organizacija bila u sklopu Saveza sindikata RS, te da se od tada mnogo stvari promijenilo.

„Nakon njihovog izlaska iz Saveza veliki broj članova je odlučio da u njemu nastavi svoje djelovanje, a jedan dio nije pristupio ni jednom sindikatu. Takođe veliki broj članova se iščlanio iz Sindikata uprave RS“, tvrde oni i dodaju kako imaju 3.222 člana.

Sa druge strane, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić kaže kako je spreman za prebrojavanje.

On ne spori da sindikat na čijem je čelu nema broj članova iz 2010. godine kada se utvrđivala reprezentativnost i dok su svi bili pod jednim krovom, ali ne sumnja da će i nakon preispitivanja zadržati svoj status.

„Mi i dalje imamo reprezentativnost i duplo više članova od „žutog sindikata“ koji će sada izgubiti reprezentativnost“, kaže Marić.

Inače, o reprezentativnosti sindikata odlučuje Odbor koji imenuje resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o radu i broji devet članova.

Tri predstavnika daje Vlada Republike Srpske, tri poslovna zajednica, a tri sindikat. Sva tri predstavnika sindikata dolaze iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandat Odbora ističe 16. februara i prema saznanjima portala Capital, svoje mjesto u njemu dobiće i predstavnik Konfederacije.

(capital.ba)

Ostavite komentar