Marinko Umičević otvoreno: Republika Srpske je iznad svega

0
212

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, odbornik u Skupštini grada Banjaluka u četiri mandata zaredom i član Senata RS, rekao je da je jučerašnje konstituisanje  novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, po ko zna koji put, dokazalo da u Srpskoj vlada demokratija, red i rad.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska uvijek prva formira sve organe vlasti na nivou BiH, ali da nažalost “to niko od takozvanih mentora iz Evropske unije neće da vidi ili ne želi da vidi”.

“Podsjećam da cijeli prošli mandat u Federaciji BiH nisu formirani svi organi vlasti, a to niko neće da vidi nego smo mi Srbi uvijek loši momci. Ali neka smo, bolje da smo loši nego da smo jadni. Gledam juče na sjednici NS RS svi su jednaki, i oni što su ušli u skupštinu sa minimalnim brojem glasova, i oni koji su ušli po nacionalnom ključu i oni koji su miljenici predsjednika partija koji cijeli život na kompenzaciju ulaze, a nemaju povjerenje građana. Gledajući sve to moj zaključak je da je najbolje napraviti svoju partiju i sa malim brojem glasova osvojiti par mandata i postati bitan lik”, dodao je Umičević.

S tim u vezi, istakao je da sam izborni zakon i mogućnost kompenzacija dovodi do toga da čovjek gubi volju za kandidaturom, jer sa 15.000 ili 20.000 glasova ne može ući u Parlamentarnu skupštinu BiH, a neko uđe na kompenzaciju, ili zato što nema dovoljan broj poslanika neke nacionalnosti.

“Svi govore o izbornoj krađi, a kad se pomene uvođenje elektronskog brojanja glasova, svi su protiv. Znači, svi muvaju. Nadam se da će Republika Srpska biti iznad svega, možemo se slagati ili ne, ali Srpska je zjenica oka”, rekao je Umičević i naglasio da je predsjednik RS Milorad Dodik pružio ruku svima, te da svako ko hoće da uđe u kolo, dobro je došao.

Takođe, on je rekao da Dodika ne moraju svi voljeti, ali da Dodik zaslužuje poštovanje za svoj rad i tolike osvojene mandate.

“A treba i jednu ogromnu partiju kao što je SNSD držati pod kontrolom što je i najteže. Predsjednik je obećao da će podvući crtu, da neće biti kao što je bilo, međutim početak ne obećava da će to biti učinjeno. Očigledno ima, kopromisa, interesa, ucjena”, naveo je Umičević i izjavi za banjaluka.net.

On je novoizabranom srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović još jednom čestitao na briljantnoj pobjedi i istakao da je ubijeđen da će ona dostojno prezentovati Republiku Srpsku.

“Predsjednik Dodik joj je ostavio dobar temelj. Nadam se da ćemo pokušati da zajedno riješimo zakone na nivou BiH kao što je PDV na opremu za lica s invaliditetom, kao što je haos u sportu, sportskim savezima, pomoć privredi ukidanjem PDV-a na prevoz i topli obrok. A oni učesnici na listima koji su uložili svoje vrijeme, novac i živce, a nisu prošli, a imali desetine hiljada glasova nadam se da neće biti zaboravljeni, da će ih neko pozvati i bar se zahvaliti. Toga ima u svim strankama, čestitih i sposobnih ljudi. Međutim, iz mogl ličnog iskustva oni su kolateralna šteta, odradili posao i otišli u prošlost što nije korektno, nije u redu”, rekao je Umičević i naveo da su za dvije godine novi izbori, te da bi već sada trebalo zavrnuti rukave i okrenuti se narodu, te mu pomoći da preživi ovu skupoću.

“Neka nam je živa Republika Srpska! Želim da Dodiku i Cvijanovićevoj još jednom čestitam i poželim mnogo uspjeha u daljem radu siguran da su interesi Republike Srpske i srpskog naroda u pravim rukama”, poručio je Umičević.

(N.Sp.)

Ostavite komentar