MEDOJEVIĆ: Rasformirati DB Crne Gore, u novu službu primiti samo provjerene

0
229

Dugogodišnji visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB), zadužen za tajna praćenja i prisluškivanja javno kompromituje službu, tvrdeći da je ANB postupao suprotno Ustavu i zakonima i da je zbog toga ubijeno mnogo ljudi, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Javno obraćanje jednog od šefova službi bezbjednosti je rijetkost. Samoubistvo obavještajaca još veći raritet. Njihov posao je koriste psihološke slabosti svojih meta i da ih vrbuju ili koriste za svoje ciljeve. Operativci službe su ti koji često koriste protivustavne, nezakonite, nemoralne, neljudske, prljave metode radi ostvarivanja svojih ciljeva. Posebna priča je naša ANB koja nikad nije doživjela neophodne sistemske reforme i raskid sa praksom totalitarne komunističke udbe koja je imala sve karateristike zlikovačke terorističke organizacije. Moć da u ime partije na vlasti ubijate svoje političke neistomišljenike je u temeljima ANB. Nikad “državne ubice” nijesu privedene pravdi. Nikad njihove žrtve nijesu rehabilitovane, moralno, politički, pravno, materijalno, finansijski. I dalje služba može da tretira opozicione prvake kao “neprijatelje države” i da prema njima upotrebljava mjere. U dobrovoljno samoubistvo obavještajaca ne vjerujem. On je znao previše i to je predstavljalo opasnost za neke moćne ljude, naveo je Medojević.

Kako je dodao, ako je šef operative ANB optužio ANB da su djelovali protivustavno i nezakonito i da je to za posledicu imalo veliki broj ubistava, ta služba je kompromitovana i ona treba da bude rasformirana.

– Zato je otvaranje dosijea i duboka lustracija prije svega službe, policije, tužilaštva, sudova, carine, vojske nužan i nezaobilazan korak ka demokratskoj tranziciji društva. ANB i Policiju treba očistiti od pojedinaca koji ne mogu da objasne svoje lično bogatstvo koje je višetruko veće od njihovih legalnih prihoda. Svi operativci i funkcioneri moraju proći poligraf u odnosu na nezakonite i protivustavne radnje koje su radili po naređenju partije i na okolnosti saradnje sa kriminalcima i primanja mita. Nakon ovog javnog svjedočenja šefa tajne službe, tajnost te službe više ne postoji, a tajna služba bez tajnosti ne može da postoji, saopštio je Medojević.

Dodaje da je za državu optimalno rješenje “rasformiranje ove kompromitovane, kriminalizovane i korumpirane službe i formiranje nove, sa čistim profesionalcima koji su spremni da se uhvate u koštac sa mafijom i koji će imati kompletnu podršku države i društva u toj istorijski važnoj borbi za ozdravljenje nacije i države”.

– Sa mafijom nema kohabitacije. Sa mafijom se ne pregovara. Sa mafijom se država obračunava, zaključio je Medojević.

(Dan)

Ostavite komentar