MILAN RADOVIĆ (SDS): Ponudićemo cjelokupnu platformu za obnovu privrede

0
224

Srpska demokratska stranka treba da ponudi ekonomsku i političku platformu za izbore 2022. godine i svi koji žele da podrže tu platformu dobrodošli su u Srpsku demokratsku stranku – istakao je zamjenik predsjednika SDS Milan Radović.

„Naša platforma će sadržati zakone i rješenja u brojnim društvenim segmentima koja treba da donese dobrobit cjelokupnom društvu. U Programu ekonomskih reformi Vlade RS se više govori o opštim ekonomskim prilikama u Srpskoj, o javnoj potrošnji, o povećanju poreskih prihoda bez racionalizacije budžetskih rashoda, o digitalizaciji i donošenju određenih zakona a mnogo manje o načinu za privlačenje privatnih investicija koje bi povećale BDP, zaposlenost i privatnu potrošnju“ – naglasio je Radović.

On je kazao da Republika Srpska godinama nema razvojni budžet jer godinama povećavamo prihode budžeta isključivo na bazi novih poreza.

„Ta praksa mora prestati jer budžet mora biti razvojni. Budžet se mora puniti na bazi pojačane privredne aktivnosti a ne na bazi novih nameta na ionako prazne džepove građana. S tim u vezi potrebno je osnivanje Fonda za kapitalne investicije kako bi se procijenjivalo koje grane privrede treba razvijati i pomagati razvoj uspješnih biznisa. Nivo stranih investicija u Republiku Srpsku trenutno je veoma nizak a ukoliko pogledamo stanje u Srbiji po tom pitanju vidjećemo da Srbija svake godine otvori na desetine stranih fabrika koje upošljavaju naše ljude“ – pojasnio je Radović.

On kaže da je Srpskoj potreban set zakona kojim bi se privukli strani investitori kroz stvaranje povoljnog ambijenta za ulaganja i smanjenjem opterećenja na rad.

Zamjenik predsjednika SDS kazao je da u idućem periodu insistirati na setu zakona koji treba da stvore osnovu za stvaranje pravednijeg društva.

„Prvi zakon će biti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i on će biti u fokusu našeg djelovanja. Potreban nam je i novi Zakon o javnim nabavkama jer je neophodno da javni tenderi budu tranasparentni i dostupni javnosti. Predložićemo i novi zakon o sukobu interesa po principu „jedna plata, jedna naknada“ koji bi u nadzorne i upravne odbore uključili stručnije ljude koji nisu članovi stranaka. Zakon o javnosti budžeta treba da približi budžet svim građanima kako bi javnost bula unaprijed upoznata koji dio ide za kulturu, koji za razvoj a koji za socijalna davanja“ – zaključio je Radović.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar