MILANOVIĆ: Albanija nije u EU samo zbog predrasuda prema muslimanima

0
215

Na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u dvodnevni državni posjetu ovoj zemlji stigao je predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj. Milanović je istakao da je jedini razlog zbog kojeg Albanija nije dio EU predrasuda prema muslimanima.

Milanović i Begaj su razgovarali o odnosima dviju zemalja, o situaciji u regiji jugoistočne Evrope te o evropskom putu Albanije nakon što je prošle godine ta država službeno započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik Hrvatske je kazao kako nije bilo niti jednog realnog, političkog, sigurnosnog pa ni ekonomskog razloga da Albanija ne bude sada već pri kraju pregovora, te je to isključivo zbog predrasuda.

“Što je moguće prije i ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da postanete dio EU društva, a jedini razlog zašto to nije tako su predrasude, predrasude prema Balkanu, predrasude prema muslimanima da se ne lažemo, Albaniju nastanjuju većinski ljudi muslimanske vjeroispovijesti, a to je u zapadnoj Evropi očito postao problem i to je činjenica protiv koje se možete boriti jedino riječima”, rekao je Milanović.

Dodao je, ukoliko Hrvatska ne pomogne Albaniji da što prije da postane dio Zapada, da će doći neko drugi.

(Klix)

Ostavite komentar