MONTGOMERI: Đukanović najsposobniji političar u regionu, CIA ga čuvala od Miloševića

0
298

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj izjavio je da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom Centralne obavještajne agencije (CIA) čiji je jedini posao bio da spasi tadašnjeg i aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića ako tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević krene na njega.

Montgomeri je u intervjuu za premijum servis zagrebačkog Večernjeg lista, a prenose podgoričke Vijesti rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Ðukanovićeve vlade, pa su kako kaže počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

Na pitanje kakva je po njemu uloga Ðukanovića u istoriji raspada Jugoslavije, Montgomeri kaže da je “Ðukanović najsposobniji, najagilniji političar u regionu”.

“Gledao je iz kog pravca vjetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život vidjećete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobijediti pa je promijenio stranu, okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je prije to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Ðukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbijediti finansiranje za njegovu vladu, počeli da dozvoljavamo masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija”, rekao je Montgomeri.

On je kazao i da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Ðukanoviću bio potreban protiv Miloševića.

“Ali kad su ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz ‘Kazablanke’. Italijani su rekli: pa tu se događa krijumčarenje moramo to da istražimo. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Ðukanovića. On vidi da Italijani idu na njega, da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal, i tako dalje. I tada se opet okreće, ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savjetnika za ambasadora u Rusiji sa namjerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru. I oni to čine. Ali poslije on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO”, ispričao je nekadašnji američki ambasador.

Novinar Večernjeg lista zatim kaže: “I Rusi u tom trenu pokušavaju da izvedu državni udar, što je ozbiljna stvar”.

“Da, i on preživi. Konstantno radi ogromne korake u svim pravcima, i to je nevjerovatno, i zbog toga kažem da je on najagilniji, najuspješniji političar u okruženju”, rekao je Montgomeri.

Na pitanje da li je imao ulogu u otkrivanju priče o duvanskoj mafiji i Crnoj Gori u medijima te da neki vjeruju da je pomogao hrvatskom listu Nacional i njegovom bivšem uredniku Ivu Pukaniću, Montgomeri je rekao da je bio dobar prijatelj s Pukanićem.

“Sarađivali smo blisko kada sam bio ambasador u Hrvatskoj. Ali ne, nisam imao nikakvu ulogu u tome o čemu me pitate. Kad sam stigao u Beograd, jedan od prvih zadataka bio mi je da odem u Crnu Goru, tada još dio Jugoslavije i da ocijenim različite političke stranke, javiti nazad u Vašington kakva su uvjerenja tih političkih stranaka, kakve su šanse za smjenu Ðukanovića. Tako da sam se po dva-tri puta sastajao s predstavnicima svih stranaka ondje, uključujući i srpsku. Napravio sam temeljnu analizu i javio da ne vidim nikakvu prihvatljivu alternativu Ðukanoviću jer nijedna od tih ostalih stranaka nema snagu njegove stranke. Srpska stranka nema nikakvu predanost zapadnim vrijednostima, zapravo im se protivi jer su za Miloševića. Tako da nemamo drugog izbora, nego držati se Ðukanovića. To nije bio stav britanskog ambasadora (Čarls Kroford), koji je smatrao da, zbog čitavog krijumčarenja cigareta i svega toga, Ðukanović mora otići. Ali to nije bio moj stav. Tako da nema šanse da bih ja bio dio bilo kakvih napora diskreditovanja Ðukanovića”, rekao je Montgomeri.

Na pitanje da li ima teoriju ko je naručio atentat na Pukanića, Montgomeri je odgovorio “Da, imam”.

Na pitanje da li je to duvanska mafija, kazao je: “Da, apsolutno.”

Upitan da otkrije neko ime, Montgomeri je kazao da je imao dovoljno ozbiljnih prijetnji, koje su mu, kako je rekao, prenijele srpske i američke obavještajne službe.

(Agencije)

Ostavite komentar