Na teritoriju Poljske pale dvije rakete, Zapad optužuje Rusiju, Moskva odbacuje navode

0
275

Dve rakete pale su na poljsku teritoriju, i tom prilikom se poginule su dve osobe, navode američki obaveštajni izvori.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler kaže da se povećava borbena gotovost nekih vojnih jedinica. Moskva odbacuje medijske navode da je reč o ruskim raketama, dodajući da ruska vojska nije dejstvovala po ciljevima u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Agencija AP javlja da je reč o ruskim projektilima, pozivajući se na izvore američkih obaveštajnih službi, prenosi Rojters. Informaciju o padu projektila preneo je i RT.

U selu Prževodov na poljskoj strani granice u popodnevnim satima dogodila se eksplozija.

Rojters citira izvore poljske vatrogasne službe da je dvoje ljudi poginulo u eksploziji u Prževodovu.

“Vatrogasci su na licu mesta, još nije jasno šta se desilo”, rekao je za Rojters Lukaš Kuci, dežurni u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler kaže da Varšava razmatra da li treba da zatraži konsultacije u skladu sa članom četiri sporazuma o vojnom savezu u okviru NATO-a,dosajući da je naloženo povećave borbene gotovosti nekih vojnih jedinica.

Sastanak ambasadora NATO na zahtev Varšave

Prema članu 4 Osnivačkog ugovora NATO-a, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

U skladu sa tim, ambasadori NATO-a sastaće se u sredu, rekla su Rojtersu dvojica diplomata EU.

Jedan od diplomata je naveo da će Alijansa delovati oprezno i da je potrbno vreme kako bi se proverio sled događaja.

Prethodno je poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao hitan sastanak vladinog Komiteta za bezbednost i odbranu.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je medijske tvrdnje da su ruski projektili pogodili poljsku teritoriju, opisujući to kao “namernu provokaciju”.

“Ruska vojska nije dejstvovala po ciljevima u blizini ukrajinsko-poljske granice. Navodno pronađeni ostaci projektila na licu mesta nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem”, dodaje se u saopštenju.

Nešto ranije, poljski mediji preneli su vest o eksploziji u Prževodovu, u pokrajini Lublin, koja se nalazi blizu granice sa Ukrajinom. Prema tim izveštajima, eksplozija se dogodila u sušarama za žito i tom prilikom poginule su dve osobe.

Danas se dogodio jedan od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove kada su napadnuti Kijev, Harkov, Lavov, Žitomir.

(RTS)

Ostavite komentar