Naftali Benet – vođa izraelske Nove desnice

0
246

Budući izraelski premijer i bivši ministar odbrane Naftali Benet, predvodnik izraelske stranke Nova desnica, zagovara aneksiju Zapadne obale i nekadašnji je politički saveznik Benjamina Netanjahua.

Benet je ušao u politiku kao Netanjahuov pulen i vodio je pet ministarstava.

Ovaj četrdesetdevetogodišnji sin jevrejsko-američkih imigranata i, kako ga vide politički analitičari van Izraela, “ultranacionalista”, ušao je u politiku kao šef kabineta Netanjahua od 2006. do 2008. godine.

Nakon što se razišao sa Netanjahuom, navodno u ne baš prijateljskim odnosima, vodio je pokret jevrejskih doseljenika na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali, a zatim se pridružio Јevrejskom domu, religijsko-cionističkoj stranci takođe posvećenoj interesima doseljenika.

Bio je svojevremeno ministar ekonomije, ministar zdravstva, ministar za dijasporu, ministar obrazovanja i ministar odbrane.

Benet će biti premijer samo dvije godine, a mandat će dijeliti sa strankom Lapid u vladi nacionalnog jedinstva.

U Izraelu su u posljednje dvije godine održani izbori čak četiri puta, ali ni nakon jednih ni Netanjahu ni lideri opozicije nisu uspjeli da dogovore koaliciju koja bi imala većinu u Knesetu, navode portali za političku analitiku.

(Srna)

Ostavite komentar