Najveći izvoznici iz BiH: Alumina na četvrtom mjestu

0
426

Uprava za indirektno oporezivanje BiH napravila je listu deset najvećih izvoznika i uvoznika u našoj zemlji, a na vrhu liste izvoznika za 2021. godinu našla se kompanija ArcelorMittal iz Zenice.

Odmah iza nje je Aluminij Industries iz Mostara, slijede Global Ispat koksna industrija iz Lukavca, Alumina iz Zvornika, TT Kabel iz Širokog Brijega te Sisecam Soda iz Lukavca. Na sedmom mjestu, od top deset izvoznika našao se Natron-Hayat iz Maglaja, zatim FEAL iz Širokog Brijega, EFT Rudnik i termoelektrana Stanari te Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u široj industrijskoj djelatnosti Prevent Central and Eastern Europe iz Visokog.

Listu najvećih uvoznika u našu zemlju predvodi Aluminij industries iz Mostara, slijedi ga Global Ispat koksna industrija iz Lukavca, Holdina i G-Petrol iz Sarajeva, ArcelorMittal iz Zenice. Drugu polovinu tabele zauzimaju Hercegovinalijek iz Mostara, TT Kabeli iz Širokog Brijega, Petrol BH Oil company iz Sarajeva, Violeta iz Gruda i Optima Grupa iz Banje Luke, piše Klix.

Gledajući izvještaj iz godine prije, iz 2020., vidimo da je kompanija ArcelorMittal samo zadržala vodeću poziciju među izvoznicima, a bila je i druga po uvozu. Prvo mjesto među uvoznicima u 2020. godini zauzela je sarajevska Holdina.

Aluminij Industries je kompanija koja posluje na prostur bivšeg ugašenog mostarskog giganta Aluminija d.d.

(B.M)

Ostavite komentar