NAKON 75 GODINA: Gasi se nacionalni avio-prevoznik u Italiji

0
223

Avio-prevoznik “Alitalija”, nekada jedan od simbola italijanskog stila i glamura, obaviće danas svoj posljednji let nakon 75 godina pošto je kompanija propala usljed loših odluka uprave.

Njen nasljednik, znatno manji po obimu, biće nova kompanija “Italija trasporto aero” /ITA/.

“Alitalija”, čije su usluge tradicionalno koristile pape, primadone i italijanska politička elita, bila je pod prinudnom državnom upravom od 2017. godine da bi izbjegla likvidaciju.

Noćni let iz Kaljarija do Rima oko 22.00 časa biće posljednji za kompaniju osnovanu 1946. godine, poslije serije restrukturisanja i promjena vlasnika.

Kompanija je u ovom vijeku samo jednu godinu završila za pozitivnim saldom, a vlada je morala da je spasava više puta, na šta je potrošila više od osam milijardi evra samo u posljednje tri godine.

Nakon pokušaja prodaje privatnim investitorima došla je pandemija 2020. godine i vlada u Rimu je odlučila da ugasi “Alitaliju” i od njenih ostataka napravi manju kompaniju ITA.

Novi prevoznik, u koji će vlada uložiti 1,35 milijardi evra u naredne tri godine, počeće rad sa 52 aviona i 2.800 zaposlenih. “Alitalija” je imala oko 110 aviona i 10.000 radnika.

(Srna)

Ostavite komentar