NAKON POZIVA NA PUČ, STIGLA NOVA PORUKA: “Građanski rat se kuva”

0
338

“Građanski rat se kuva u Francuskoj i vi to znate vrlo dobro“, napisali su aktivni oficiri francuske vojske u pismu predsedniku Emanuelu Makronu.

Oni su na taj način podržali penzionisane generale, koji su ranije napisali otvoreno pismo u sličnom tonu kojim ukazuju na manjak bezbednosti i protivekstremističke politike.

Pismo oficira, baš kao i prethodno pismo generala, objavio je francuski magazin „Valer aktuel“. Imena oficira koji su ga pisali nisu objavljena, ali je ukazano da se radi o „borcima koji zaslužuju poštovanje”.

„Radi se o višim oficirima čija čast je pogažena u prethodnim nedeljama. Na hiljade francuskih vojnika potpisalo je otvoreno pismo, vojnika koji su dali sve od sebe braneći našu slobodu. Tretirate ih kao pobunjenike, iako im je jedini greh to što vole svoju zemlju i žale njen pad“, stoji u pismu.

U njemu se navodi da se vidi „nasilje u našim gradovima i selima“ i kako „mržnja prema Francuskoj i njenoj istoriji postaje pravilo“.

“Građanski rat se kuva u Francuskoj i vi to znate vrlo dobro. Vreme je za akciju da sačuvamo našu otadžbinu i ovaj put se radi o opstanku naše zemlje“, napisano je u pismu, prenosi Sputnjik.

Prethodno je isti magazin objavio pismo više od 1.000 vojnih službenika, među kojima je i 20 penzionisanih generala, koji od Makrona i vlade traže da stupe u akciju protiv opasnosti od islamizma i religioznog fanatizma, koji, prema njihovim navodima, „mogu podeliti društvo i izazvati građanski rat u državi“.

Otvoreno pismo grupe penzionisanih generala u kojem se traži “odbrana Francuske” od islamizma nailazi na simpatije javnosti, pisao je ranije “Dojče vele”.

Marin le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog saveza, jposlala je poruku penzionisanim generalima u kojoj im daje potpunu podršku: “Pozivam vas da se angažujete u bitki koja je počela i bitki koja je iznad svih bitaka, bitki za Francusku. Kao građanin i kao žena političar ja delim vašu patnju”, navela je Marin le Pen.

Podsetimo, grupa od 20 penzionisanih vojnih generala potpisala je otvoreno pismo u kojem poziva armiju da izvrši vojni puč i zbaci predsednika Emanuela Makrona s vlasti. Grupi penzionisanih generala priključilo se još 80 bivših visokih oficira, što dodatno daje na težini otvorenom pismu.

(B92)

Ostavite komentar