NAKON VIŠENEDJELJNIH PROTESTA: Francuska će Korzici ponuditi autonomiju

0
341

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Gérald Darmanin, izjavio je kako bi centralna vlast mogla Korzici autonomiju. Najava dolazi nakon dvosedmičnih nasilnih protesta u kojima povrijeđeno oko stotinu ljudi.

Ova najava predstavlja promjenu u stavovima Francuske koja je godinama držala tvrdolinijaški stav prema svim zahtjevima za autonomiju ovog mediteranskog otoka.

“Spremni smo ići do davanja autonomije, to kažemo, ali neće biti dijaloga dok se dešava nasilje. Mir je ključni uslov”, izjavio je Darmanin za lokalne novine Corse Martin, prije dvodnevnog putovanja na otok.

Ponuda autonomije za Korziku od strane francuskog ministra predstavlja historijski presedan. Inače, ovaj otok ima 330.000 stanovnika i bliži je Italiji nego Francuskoj.

Od sredine 1976. godine do 2014. godine Nacionalno oslobodilački front Korzike (FLNC) je vodio oružanu kampanju protiv francuskih vlasti zahtjevajući nezavisnost. Nakon odustajanja od oružane borbe, napori “nacionalista” za većom autonomijom su dobili podršku od glasača na lokalnim i regionalnim izborima.

Do protesta je došlo nakon što je u zatvoru napadnut jedan Yvann Colonna, jedan od nacionalističkih lidera. Colonna, inače služi kaznu doživotnog zatvora zbog učešća u atentatu na Claude Érignac, francuskog dužnosnika.

(Klix)

Ostavite komentar