NE PLAĆAJU DOPRINOSE: “Hrvatska pravoslavna zajednica” na ivici stečaja

0
196

Zbog neplaćanja doprinosa za plaće u iznosu od gotovo 22 tisuće eura, zagrebački Trgovački sud pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ). Radi se o udruzi koja stoji iza nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve čiji je cilj revitalizacija te vjerske organizacije.

HPC je, podsjetimo, postajala jedino za vrijeme NDH gdje je ustašama i poglavniku Anti Paveliću trebala poslužiti za dodatno slabljenje Srpske pravoslavne crkve i dijeljenje srpske zajednice na području te kvislinške tvorevine.

Vijest da je pokrenut postupak samozvani arhiepiskop tzv. HPC-a, inače Bugarin, Aleksandar Radoev Ivanov doznao je od potpisanog novinara. Tako barem tvrdi. Pretpostavlja da je razlog tome neplaćanje doprinosa za plaću koju prima od HPZ-a čiji je, također, predsjednik.

– Pretpostavljam da se radi o tome, ali mi nije jasno zašto bi država od mene tražila bilo kakav novac. Ja sam sebi nisam isplaćivao plaće, jer nemamo novca na računu. Država je već uzela nešto sitno što je bilo. Mogli su i meni uplatiti plaću – kaže cinično Radoev.

Pa kad već ne zna ili se pravi da ne zna, red je da mu pomognemo. Kao predsjednik udruge, stoji u vijesti koju je objavila Hina, morat će 29. rujna doći na ročište na kojem će se odlučivati o stečaju. Također u roku od osam dana mora dostaviti pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju i imovini HPZ-a. Ako se ogluši, sud će odrediti saslušanje, odrediti zastupnika HPZ-a, a Radoeva kazniti s 1,3 tisuće eura.

U samom radu HPC-a ta činjenica neće značiti ništa. Imamo mi još udruga, kaže Radoev. HPZ je, inače, osnovan 2017. godine. Od osnivačke Skupštine, barem sudeći po registrima koji se vode, do danas se nisu ponovo sastali, mada su po statutu obavezni svake godine održati skupštinu. Uz Radoeva, HPZ čini nekoliko desetaka građana, uglavnom radikalnih hrvatskih nacionalista koji nemaju nikakve veze s pravoslavljem. Nije im ovo prvi slučaj. Likvidirana je i Udruga hrvatskih pravoslavnih vjernika preko koje su u više navrata bezuspješno tražili registraciju. Razlog je neodržavanje skupština.

(portalnovosti.com)

Ostavite komentar