NE SLIJEDE SAD: Francuska se neće pridružiti diplomatskom bojkotu ZOI u Pekingu

0
195

Francuska neće slijediti primjer nekih drugih zapadnih vlada i bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru, iako se svako kršenje ljudskih prava u Kini mora osuditi, izjavio je danas francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker.

“Što se tiče diplomatskog bojkota, Francuska to neće učiniti”, izjavio je Blanker na televiziji BFM. Prema njegovim riječima, sport je svijet za sebe koji mora biti zaštićen od političkog mješanja, prenosi agencija Rojters.

“Ministarka sporta Roksana Marasineanu prisustvovaće Olimpijskim igrama u Pekingu”, izjavio je Blanker, ali je dodao da kršenja ljudskih prava moraju biti osuđena. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je, međutim, nešto ranije izjavio da bi Pariz trebalo da zauzme zajednički stav sa drugim zemljama Evropske unije o mogućem diplomatskom bojkotu.

Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Britanija su ove nedelje saopštile da njihovi državni zvaničnici neće prisustvovati Igrama, u nastojanju da pošalju poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji. Pariz bi trebalo da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 2024. godine.

(Agencije)

Ostavite komentar