Nenad Stevandić: Ujedinjena Srpska raste, jer ima svoje mišljenje i kičmu

0
381

Sredinom marta, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, inače i šef Tima za praćenje provođenja preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, izjavio je da je zdravstveni sistem RS spreman za nivi talas epidemije, kada je riječ o bolničkim kapacitetima.

S obzirom na aktuelne brojeve hospitalizovanih, na početku razgovora za Vijesti365.com i Banjaluka.net, Stevandića smo pitali – da li i dalje važi ranija ocjena? Takođe, zanimalo nas je kako u ovoj fazi gleda na mogućnosti medicinskog osoblja koje treba da liječi oboljele od virusa, imajući u vidu i dužinu trajanja pandemije, ali i zamor zbog obima posla.

– U potpunosti se pokazalo tačnim sve što sam rekao, jer smo imali veliki rast do 5. aprila i 1.465 pacijanata u bolnicama, a 12. aprila ih je bilo 1.383. Na respiratorima je 5. aprila bilo 124, a 12. aprila 105, što pokazuje da smo izdržali taj udarni talas koji je trajao 5-7 nedjelja. Imali smo do sada najteže pacijente sa vrlo teškim kliničkim slikama radi mutiranih sojeva virusa i, na žalost, našu veliku borbu za svaki život nisu baš svi primjetili.

I dalje važi da smo u malom procentu neozbiljni i da se mjere ne poštuju, a da su borbe sve teže i skuplje. Nemaju doktori i sestre vremena za hejtovanje ili odgovor na hejtovanja sa mreža ili politički ostrašćenih oponenata, jer, za razliku od njih, stalno rade – kaže Stevandić.

Kakav je vaš odnos prema primjedbama da vlast u RS suviše luta kada je riječ o mjerama povodom epidemiološke situacije, te da se ne razlikuje mnogo od federalnih i zajedničkih institucija kada su u pitanju skromni dometi u nabavci značajnijeg broja vakcina?

– Vlasti naše Republike su najduže držale otvorenim ugostiteljske i turističke kapacitete i po tome su među prvim, ako ne i prve u Evropi. Broj zaraženmih nam je takođe manji od evropskog procenta, a broj umrlih i vakcinisanih je lošiji od evropskog procenta.

Ti podaci će se realno procjenjivati tek za godinu dana, kada se ovo zlo stavi pod kontrolu, a sad na trenutne procente reaguju samo potpuno zlonamjerni. Doprinos zdravstvenog sistema je ogroman i pravovremen i vlastima se tu ne može tražiti velika mana.

Da li su aktuelni događaji u vezi s budžetom Banjaluke, sa bizarnom stranom u vidu nezapamćene situacije sa smećem, uvod u radikalizaciju političkih odnosa na gradskom nivou?

– Smatram da sam dao ključni doprinos da se bar smeće ukloni i iz grada i iz političkih obračuna, jer sam pisao i premijeru i gradonačelniku i naveo da obojica imaju zakonsku obavezu, po zakonu o spasavanju, nakon čega je premijer napisao naredbu, a gradski nivo počeo da čisti.

U budžetu treba planirati nova sredstva, a ne svađati se oko starih. Novih 10 zgrada – i eto najmanje 10 miliona KM, a svađamo se oko pet miliona maraka.

Šta je realnija varijanta u doglednoj budućnosti: kakva-takva „kohabitacija“ gradonačelnika i odborničke većine ili novo odmjeravanje snaga, kroz hipotetički referendum o opozivu?

– Opoziv nije dnevno-politička tema, čak ni mjesečna, već stvar ozbiljnih analiza, a ja spadam u ozbiljne ljude, što je bio i slogan Ujedinjene Srpske.

Kao krupan kamen spoticanja u raspravama o budžetu, nerijetko se navode sredstva za UKC RS. Kakav je vaš stav o argumentu da Grad do sada gotovo da nije uopšte izdvajao novac za UKC, već samo za Dom zdravlja, i da je takav zahtjev, uvršten i u amandmane, politički obojen?

– Kada je Vlada Srpske dala po 1.000 maraka zdravstvenim radnicima, nije ih dijelila po domovima zdravlja i bolnicama. Tako ne treba ni u Banjaluci da ih djelimo na UKC, Zavod “Zotović” ili Dom zdravlja. To su naši sugrađani i svi oni ne samo što nam spasavaju živote, nego i pune gradski budžet.

Jedna od opština u kojima je Ujedinjena Srpska na posljednjim lokalnim izborima ostvarila uspjeh jeste Bratunac, gdje se sada nagovještava nova većina, u kojoj je SNSD sa DNS-om i SDA, dok je US van ove koalicije. Kako gledate na „kombinacije“ u toj sredini, zaoštrene do te mjere da se čak pominju i „šamari Nasera Orića“?

– Sa mnogim Bošnjacima Ujedinjena Srpska sarađuje i ima ih u članstvu stranke, ali u Bratuncu, gdje Ramiz i Naser vode politiku, mi ne razumijemo da bilo ko, a pogotovu SNSD, koalira sa Ramizom Salkićem koji neprekidno vrijeđa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i poziva na ukidanje Republike Srpske.

Lokalni tajkujni vide samo novac i to im je jedina svetinja, pa predsjednik bratunačkog DNS-a prijeti Naserom Orićem funkcioneru Ujedinjene Srpske, inače sinu pukovnika Trišića iz Bratunačke brigade. To ćemo oštro sankcionisati prije ili kasnije, jer, ne zovemo se mi bez razloga Ujedinjena Srpska.

Na primjedbe iz Ujedinjene Srpske zbog ponašanja bratunačkog odbora vodeće stranke vladajuće koalicije u RS, iz SNSD-a odgovaraju podsjećanjem na slučaj Stanara, gdje je US u vlasti, a oni u opoziciji. Imate li razumijevanja kada se međusobni odnosi posmatraju kroz ovakvu prizmu reciprociteta?

– U Stanarima nema ni Nasera, ni Ramiza, ni sličnih sa kojim mi pravimo kombinacije, a SNSD smo pozvali u koaliciju nakon izbora, ali su odbili, jer su bili bijesni radi poraza u trci za gradonačelnika. U svakom slučaju, naša vrata su otvorena, ali nema ponižavanja.

U Bratuncu smo, inače, takođe poslije izbora pozvali i sklopili većinu zajedno sa SNSD-om, ali ih je nešto poslije opredjelilo da nas izbace i idu sa Ramizom Salkićem, a to mi ne zaboravljamo i ne razumijemo.

Kako ste doživjeli negativan gard, ne samo unutar manjine u Predstavničkom domu PS BiH, prema vašem prijedlogu zaključka koji je, kako ste objasnili, trebao da ubrza nabavku lijekova iz inostranstva tokom sadašnjih epidemioloških okolnosti? 

– Tamo, jednostavno, ne podnose dobre prijedoge koji dođu iz Srpske i sarađuju samo sa poniznim Srbima, bilo iz vlasti ili opozicije, ili kada je u pitanju neka kombinacija koja donosi novac. Tu se ne uklapaju ni doktor Stevandić, ni Ujedinjena Srpska.

Ali, važno je da ih izvodimo na čistac, pa neka oni svojim građanima objašnjavaju da nisu glasali da im olakšaju život i zaštite zdravlje, samo zato što je to predložio Stevandić.

U opoziciji u RS se sve češće čuju pozivi da se već sada odrede kandidati tog bloka za predjednika Srpske i srpskog člana Predsjendištva BiH na izorima 2022. godine. Ako do toga dođe, da li bi, sa stanovišta Ujedinjene Srpske, i vladajuća koalicija na nivou RS trebala da krene tim putem?

– Ogromna nezrelost i samopromocija narcisoidnih likova u opozicionom bloku ozbiljno mu smanjuju šanse. Sa druge strane, sve više je građana koji su nezadovoljni samom vlašću. U svakom slučaju, biće velika borba.

Ujedinjena Srpska raste, jer je ozbiljna i sistematična, prati trendove i ima svoje mišljenje i kičmu. Mi dobro definišemo svoju ulogu i mogući doprinos budućoj pobjedi bloka sa kojim smo u koaliciji, ali i mogućnost kandidatura naših kandidata. Ali, ne izlijećemo i ne lupamo gluposti.

Novi državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva BiH, pri čemu je zanimljivo da je sadržaj tog pisma uglavnom pozdravljen i u Banjaluci i u Sarajeva. Kakve namjere vi čitate iz tog dokumenta?

– Svi međunarodni funkcioneri, naročito u moćnim državama, tačno znaju šta se u BiH dešava, kakvi su odnosi među političarima i narodima, tako da izjava g. Blinkena nije iznenađenje, kao što nije i priča o mirnom razlazu koja je došla od Boruta Pahora ili Janeza Janše.

Ekstremno unitaristički pristup bošnjačke alite daje gorke plodove i oni su najodgovorniji za takve stavove. Oni ne primjećuju da pola svijeta priča o neodrživosti BiH, što je direktna posljedica njihovog rigidnog stava prema Republici Srpskoj, stalnih poziva na ukidanje, prijetnji ratovima i netrepeljiovosti i histerije prema svakom drugačijem mišljenju.

(Saša Bižić/vijesti365.com)

Ostavite komentar