NEUMORAN: Umičević nastavlja da rješava probleme Rukometnog saveza BiH

0
206

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza BiH nastavio je sa rješavanjem brojnih problema Saveza u Sarajevu, pa je tim povodom održao nekoliko veoma uspješnih sastanaka prethodnih dana, sa ciljem da se obezbjedi što veća podrška i da se konačno vrati povjerenje svih u Rukometni savez BiH.

Tako se, između ostalog, u prostorijama Rukometnog saveza BiH sastao sa Samirom Avdićem, ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, inače nekadašnjim košarkašem, od koga je dobio veliku podršku, te se stavio na raspolaganje kako bi pomogao u rješevanju probelma.

“Gospodinu Samiru Avdiću zahvalio sam se na donaciji od 25.000 maraka koja su uplaćena putem Olimpijskog komiteta BiH. Ova sredstva su bila potrebna za kupovinu avio karata kada je A reprezentacija putovala u Grac na utakmicu sa Austrijom, dok je jedan dio novca usmjeren za potrebe ženske A reprezentacije koju smo formirali nakon 12 godina i koja je nedavno nastupila u Grčkoj. Želim ovim putem da se najiskrenije zahvalim ministru kojeg smo upoznali i sa situacijom po pitanju poreskog broja i rekao je da će biti na raspolaganju kako bi se ovaj problem rješio”, istakao je Umičević koji je napomenuo kako će sve učiniti da se u kancelariju vrati dokumentacija, jer nikad nije obavljena primopredaja od bivšeg predsjednika Rukometnog saveza BiH i njegovog Upravnog odbora.

“Taj Savez nikada nije bio nigdje registrovan, a postojao je samo da napravi dugove. Moram da kažem da mi do današnjeg dana još ne znamo koliki su dug napravili i kome se sve duguje”, jasan je Umičević.

Prvi čovjek Rukometnog saveza BiH upoznao je ministra Avdića i o aktivnostima reprezentativnih selekcija za naredni period, kao i organizaciji utakmica u Sarajevu.

“Upoznao sam ga da juniorke do 19 godina očekuje kvalifikacioni turnir i da smo za njihovo učešće uplatili 21.000 evra na ECH u Sjevernoj Makedoniji, gdje se igraju kvalifikacije i gdje treba da nastupe i rukometaši do 19 godina, za šta sveukupno treba 40.000 evra. Kadetkinje će svoje nastupe imati u avgustu tekuće godine u Gruziji, a potom dolaze i pripreme muške A reprezetacije koju iduće godine čeka nastup na šampionatu Starog kontinenta”, rekao je Umičević.

Dodao je da su za sve to nephodna novčana sredstva do kojih je teško doći, pa je prijeko potrebna pomoć države i cjelokupnog društva.

“Od Kantona Sarajevo ranije smo dobili 100.000 maraka i da nije bilo toga A reprezentacija ne bi mogla nastupiti na prošlom EP-u održanom u Norveškoj”, istakao je Umičević.

Pored toga, predsjednik RS BiH je prethodnih dana imao i zanimljiv sastanak sa direktorom hotela „Evropa“ Rasimom Bajrićem koji je Umičevića upoznao o dugovanjima Saveza koja iznose nešto više od 35.000 maraka.

“Gospodin Bajrić bio je više nego korektan, te je predložio da se taj dug reguliše kroz marketinško oglašavanje samo da zatvori svoju karticu. Istovremeno smo razgovarali i o budućnoj saradnji, a on je izrazio spremnost da nam pomogne u rješavanju problema sa nedostatkom poreskog broja Saveza. Takođe, zamolio sam ga da kod gospodina Novalića, predsjednika Vlade FBiH, pokuša riješti ranije obećanih 100.000 maraka kada je reprezentacija izborila učešće na Prvenstvu Evrope u Norveškoj”, rekao je Umičević.

S ciljem rješavanja nagomilanih problema koje je preuzeo u Rukometnom savezu BiH, Umičević je održao i sastanak da predstavnicima “Energoinvesta”.

“Nama je istekao ugovor o korištenju kancelarija koje su vlasništvo “Energoinvesta” još 1. marta ove godine. Gospođu Emiru Torlak koja je bila na sastanku umjesto direktora Krehića, upoznao sam da dugovanja koja su nastala do 2018. godine treba de se riješe na sudu, ili da to kompezujemo reklamom na dresu reprezentacije i očekujemo uskoro njihov odgovor. Nama su kancelarije neophodne i ukoliko se ne dogovorimo, mi ćemo biti spremni za drugu varijantu”, dodao je Umičević.

Pored toga, Umičević je najavio i da bi u avgustu tekuće godine trebalo da dođe do potpisivanja sponzorskog ugovora Rukometnog saveza BiH sa kompanijom “BH Telekom”.

“Mi smo ranije dobili prijedlog ugovora, ali sam u međuvremenu sa potpredsjednikom Sinanovićem imao dodatni sastanak sa rukovodstvom BH Telekoma. Saopštli smo naše primjedbe na taj ugovor. Jedna od njih je da je malo 200.000 maraka za reprezentaciju koja ima šest selekcija. Vrijednost ugovora je milion maraka za tri godine i to je 30 procenata od onog što je potrebno za rad Saveza”, rekao je Umičević. On je dodao da su predstavnici “BH Telekoma” iznijeli neke svoje prijedloge koje predstavnici Saveza nisu mogli da prihvate.

“Konkretno, radi se o činjenici da reklama ne može da ide na parket već isključivo na displej i na banere. Oni su još napomenuli kako su protiv toga da utakmice klubova idu na YouTube, što mi ne možemo uvažiti, jer na taj način pratimo eventualne greške sudija i slično. Dobili smo potvrdu da će uskoro biti urađen novi prijedlog sponzorskog ugovora o čemu ćemo upoznati premijerligaške klubove i u avgustu bi trebalo da ga i potpišemo”, zaključio je Umičević.

Naime, očigledno je da se polako vraća povjerenje u Rukometni savez BiH, da ljudi prepoznaju trud koji ulaže predsjednik Marinko Umičević i sadašnji Upravni odbor i da je za ove tri godine A reprezentacija dvaput izborila plasman na Prvenstvu Evrope. Istovremeno je pokrenut rad A ženske reprezentacije, na vrijeme su završena ligaška takmičenja, kao i omladinske lige, i to sve bez poreskog broja i pomoći države, a da se nije napravio ni pfening duga i to u vrijeme pandemije izazavane virusom korona.

U izjavi za Banjaluka.net, Umičević je uputio veliku zahvalnost klubovima koji su zajedno sa Rukometnim savezom BiH uspjeli kako tako prevazići sve ove probleme, jer su klubovi velikim procentom finansirali rad Rukometnog saveza BiH.

(N.Sp)

Ostavite komentar