NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Ustavni sud BiH donio presudu u korist RS

0
262

Nakon niza odluka Ustavnog suda BiH na štetu Republike Srpske, pomalo iznenađujuće, ova institucija je u predmetu stvarnih prava presudila u korist Srpske. Odbacila je apelaciju sedam bošnjačkih delegata Vijeća naroda Republike Srpske kojom su tražili ocjenu Zakona o stvarnim pravima.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska ima nadležnost nad nekretninama koje ne potpadaju pod opšte dobro i tako osporila tvrdnju Bošnjaka da to pravo pripada zajedničkim organima BiH.

Ova odluka Ustavnog suda BiH je izrazito značajna, jer je spriječila još jednu namjeru otimanja nadležnosti Republici Srpskoj, kaže profesor međunarodnog prava Matej Savić. Priznaje da je pomalo zatečen nakon niza prethodnih odluka Ustavnog suda BiH.

– Ovo je značajna stvar zato što nadležnost za regulisanje ovih pitanja nije data organima BiH, što po članu tri Ustava znači da je to nadležnost Srpske. Odluka jeste iznenađujuća budući da su, na osnovu dosadašnje prakse, dosta toga presuđivali na štetu Republike Srpske, naročito kada je riječ o imovinskim odnosima – rekao je Savić.

To što je sudski potvrđeno da Srpska ima pravo da reguliše imovinsko-pravne odnose nad nekretninama koje ne potpadaju pod opšte dobro, jedinom pravno mogućom odlukom smatra savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija. Kaže da ni politički potpuno pristrasna institucija, poput Ustavnog suda BiH nije mogla zanemariti nedvosmislene ustavne odredbe koje određuju nadležnosti entiteta u odnosu na BiH.

– Odluka je važna, jer još jednom potvrđuje nadležnosti Republike Srpske u pogledu regulisanja stvarnih prava u Republici Srpskoj. Nažalost, radilo se o još jednom pokušaju političkog Sarajeva da, slijedeći politički trend zloupotrebe Ustavnog suda, putem Ustavnog suda BiH ponovo otme Republici Srpskoj nadležnosti koja ona nedvosmisleno ima po Ustavu BiH, a koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma – rekao je Tegeltija.

Odluka Suda BiH da nadležnost nad stvarnim pravima ima Republika Srpska, obradovala je poslanika i člana skupštinske Komisije za ustavna pitanja Pericu Bundala. Nada se, kaže, da je došao kraj praksi ovog suda koji je, po pravilu, donosio za Srpsku štetne odluke.

– To uliva nadu i budi blagi optimizam da će Ustavni sud i dalje više raditi po Ustavu i manje po druguim kriterijumima. Međutim, smatram da i dalje treba snažno insistirati na domošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i odlasku stranih sudija – dodao je Bundalo.

Ovom odlukom Ustavni sud BiH je odbacio tvrdnju bošnjačkih delegata da je državna imovina u isključivoj nadležnosti BiH. Ovoga puta sudije su odbacile i taj argument i pozivanje na srodne zakone koje su nametali visoki predstavnici.

(RTRS)

Ostavite komentar