NEZAKONITOSTI U SPORTSKOM AMS RS: Članovi nezadovoljni izborom rukovodstva, traže reakciju Ministarstva

0
268

Nezadovoljni formiranjem novog Upravnog odbora i održavanjem prve sjednice nove Skupštine Sportskog Auto Moto Saveza Republike Srpske, grupa sačinjena od 29 auto karting klubova i 103 takmičara-vozača, kao i sportskih funkcionera i sudija uputila je 13. maja dopis Ministarstvu porodice, omladine i sporta zahtjevajući hitnu reakciju.

Potpisnici dopisa, prijašnji članovi Saveza, tako spovedenom izboru zamijeraju izostanak svih klubova koji su do sada učestvovali u radu Saveza i onemogućavanje njihovog učešća, te smatraju da aktuelno stanje dovodi u pitanje održavanje prvenstva, koje se u ovom sportu na području Republike Srpske održava od 1997. godine.

U dopisu se navodi da je izbor praćen nizom neregularnosti zbog čega su klubovi, organizatori auto i karting trka, auto krosa i slaloma, takmičari i sportski funkcioneri, dosadašnji članovi Saveza, primorani sazvati vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj bi se razmatrala verifikacija članstva, kao i izbor rukovodstva.

Potpisnici dopisa ističu da su u izboru organa i rukovodstva Sportskog Auto Moto Saveza Republike Srpske, održanom nakon tri godine, učestvovala svega tri od 31 kluba sa područja Republike Srpske, te da je izbor obavljen u suprotnosti sa aktuelnim Zakonom i Statutom, zbog čega su ovoizabrani organi za njih neprihvatljivi.

„Radi se o licima čijim smo neradom i bahatim ponašanjem dovedeni u situaciju da nemamo skoro nikakve uslove za početak takmičarske sezone. Dugačak je niz namjerno napravljenih propusta, jer je nevjerovatna činjenica da su od 31 kluba koji su proteklih 12 godina pristupili SAMSRS, odluku o izboru organa donijela svega tri kluba ‘AMKK Leotar’ iz Trebinja i ‘AK Garaža 78’ iz Banjaluke, i ‘AKK Borac’ iz Banjaluke organizuju sportske manifestacije. Sve to prouzrokovalo je da u sezoni 2021. godine nemamo prijavljenih takmičarskih manifestacija od klubova iz Republike Srpske u disciplinama prve kategorije kružne i brske trke, niti licenciranih sportskih funkcionera – sudija, koji bi pomenuta takmičenja realizovali“, stoji u dopisu Ministarstvu.

Kao razloge nezadovoljstva potpisnici dopisa, između ostalog, ističu i termin održavanja sjednice, koja je, kako kažu, održana prije Statusom propisanog roka za izvršenje finansijskih obaveza, čime klubovi stiču prava da biraju, budu birani i ostvare uvid u rad Saveza i njegove organe.

„Sjednica je održana bez odluke UO, te je odlučeno o tome koji klubovi imaju status aktivnog kluba, a odluka je potpisao predsjednik UO. Na sjednici su pozvani samo članovi tri ‘podobna’ kluba koji su sami sebe uz jednog člana iz AMSRS izabrali u UO“, navodi se u dopisu.

Dalje je precizirano da je sjednici prisustvovao i odlučivao predstavnik kluba koji četiri godine nije bio član SAMS-a, nije imao takmičare i sportske funkcionere, niti je organizovao takmičenje, o pri tome odluka o njegovog ponovnom prijemu u Savez ne postoji.

U dopisu se dodaje da zapisnik sa sjednice nije dostavljen niti jednom klubu, članu SAMS RS, te da zapisnik čak nije dostavljen niti jednom od četiri kluba koja su prisustvovala Skupštini.

„Odmah nakon sjednice održana je konstitutivna sjednica UO iako su istog dana podnijeli ostavke novoizabrani članovi UO Dalibor Šobot i Predrag Likokur, kao i predsjednik skupštine Miloš Zlojutro, koji ima obavezu sazvati i voditi konstitutivnu sjednicu UO do izbora predsjednika“, navedeno je u dopisu.

Potpisnici zaključuju da bi trenutno stanje u SAMS RS moglo dovesti u pitanje održavanje prvenstva RS u svim disciplinama, koja se održavaju od 1997. godine.

„Time auto karting gubi mnogo, a činjenica je da i ova grana sporta ima itekako širi društveni značaj. Želja nam je da se ovaj sport nastavi da razvija i omasovljava oslobođen svih negativnih uticaja. Počeo je da se razvija već daleko 1997. godine i od tada zahvaljujući sportskim radnicima i takmičarima nije preskočena niti jedna takmičarska godina“, zaključuje se u dopisu upućenom Ministarstvu i potpisnici očekuju da se isprave sve neregularnosti u što kraćem roku.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar