Nova pravila EU za unos i iznos gotovine od četvrtka

0
207

Na snagu sutra stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

U Evropsko komisiji navode da je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Od sutra u EU biće primijenjene i brojne izmejne koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina “neotkrivene” gotovine.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima biće proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti takođe mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primjete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

Ostavite komentar