Novi izbori u Doboju i Srebrenici 21. februara

0
231

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluke o raspisivanju i održavanju ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.

Građani Doboja će za gradonačelnika i za odbornike u gradskoj Skupštini ponovo moći da glasaju u nedjelju, 21. februara 2021. Izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi.

Predsjednik CIK BiH Željko Bakalar rekao je da su dobili obavještenja iz Grada Doboja i Opštine Srebrenica u kojima piše da je lokalna vlast obezijedila svoj dio novca za nove izbore, prenosi Srpskainfo.

– Mi još nemamo informacija iz Ministarstva finansija BiH, kako bismo mogli da uputimo formalni zahtjev prema Savjetu ministara BiH – rekao je Bakalar.

Isti dan 21. februara, građani Srebrenice ponovo izlaze na izbore za načelnika oppšine i za Skupštinu opštine.

Sjednica CIK-a je još u toku, a za odluke i raspisivanju ponovljenih izbora glasala su četiri prisutna člana CIK-a, od ukupno sedam. Dakle, većina za odluku već postoji.

Podsjećamo, 21. januara CIK je donio odluku da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici. Sud BiH je 27. januara odbacio brojne žalbe na ovakvu odluku CIK-a.

Prema Izbornom zakonu BiH, ponovljeni izbori trebalo bi da se održe najkasnije 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK-a o poništavanju izbora. Na izborima koji su poništeni u Srebrenici je za načelnika opštine najviše glasova osvojio aktuelni načelnik Mladen Grujičić, a u Doboju Boris Јerinić, koji je tu funkciju takođe obavljao i u prošlom mandatu.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar