Nuždić: Optuženi za ratni zločin na funkcijama – dodatno poniženje jošaničkih žrtava

0
108

Potvrđivanje u Nadzorni odbor firme namjenske industrije “Gineks” Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića, optuženih za ratni zločin nad Srbima u Јošanici, predstavlja dodatno poniženje jošaničkih žrtava, ukazao je v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Nuždić je podsjetio da su jošaničke žrtve već ponižene, budući da se duže od 30 godina čekalo na podizanje optužnice, a potom i na kompletnu farsu oko optužnice.

– Sada je dodatno poniženje da su optuženi za ubistvo djece žena i staraca u Јošanici kod Foče dobili nagradu – da budu članovi Nadzornog odbora u namjenskoj industriji – izjavio je Nuždić.

On je ukazao da se optuženi za ubistva srpskih civila slobodno šetaju i još bivaju i nagrađeni, te naglasio da slučaj sa Buljubašićem i Sejdićem nije jedini takav slučaj.

Nuždić je upitao da li se ovim šalje poruka Srbima da su građani drugog reda i kakva je ovo zemlja u kojoj su srpske žrtve konstantno ponižene?

– Gdje mi to živimo kad niko od bošnjačke javnosti ne osudi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je žrtve iz Јošanice nazvao agresorima ili izjave /člana Predsjedništva Denisa/ Bećirovića koji /komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa/ Dudakovića naziva herojem?! – zapitao se Nuždić.

On je istakao da zemlja u kojoj odluke donosi OHR i u kojoj sude strane sudije – ne može biti ništa drugo do protektorat.

– Treba po ko zna koji put ponoviti istinu, a to je da su Republika Srpska i njene institucije jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima – naglasio je Nuždić za Srnu.

Zločin u Јošanici kod Foče počinjen je na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je na monstruozan način ubijeno 56 Srba, među kojima 23 žene i troje djece.

Optužnica za ovaj zločin je potvrđena nakon peripetija koje su je pratile protiv Buljubašića, Sejdića i još 11 lica.

Ostavite komentar