Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina

0
278

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac obilježen je danas u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Predsjednica  Srpske Željka Cvijanović istakla je da je godišnjica sjećanja na žrtve jasenovačkog genocida nesumnjivo jedna od najznačajnijih u našoj teškoj, suviše stradalničkoj, ali i herojskoj istoriji.

– I ove godine Dan sjećanja na žrtve jasenovačkog genocida obilježavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mjesto i nedužne žrtve koje su ovdje ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način – istakla je Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je danas u Donjoj Gradini da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid koji, nažalost, nikada nije verifikovan.

–  Zato naše žrtve ne smiju biti zaboravljene. Јasenovac je strašno mjesto zločina koje je počinila NDH – rekao je Dodik u obraćanju u Spomen-području.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Donjoj Gradini da dostojanstvena Srbija poručuje da se novi Јasenovac i “Oluje” neće ponoviti, te da su Srbi kao narod preživjeli uprkos stradanjima.

– Ne smijemo zaboraviti naše žrtve, a teško je ne osjetiti nemoć pred zločinima i istrebljenjem koji su počinjeni na ovim prostorima – rekao je Vučić u obraćanju u Spomen-području Donja Gradina, gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.

Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Јasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Јasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovali su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske.

(RTRS)

Ostavite komentar