OBRAČUN U PARLAMENTU: Češki poslanici se potukli zbog maski (VIDEO)

0
215

U tuču se danas izrodila rasprava poslanika Donjeg doma češkog parlamenta o zahtjevu vlade da se za još mjesec dana produži krizno stanje proglašeno zbog pandemije Covida-19. Kada mu je mikrofon isključen zbog vrijeđanja, jedan poslanik se potukao s predsjedavajućim.

Nezavisni poslanici Lubomir Volni i Marijan Bojko izazvali su gnjev nekih svojih kolega već na početku sjednice jer su na raspravu u plenumu danas demonstrativno došli bez zaštitne maske, kršeći tako sanitarne mjere vlade, za šta prijeti kazna od 400 eura.

Kada je predsjedavajući, socijaldemokrata Tomaš Hanzel, rekao Bojku da treba da se stidi i zatražio da stavi masku, za govornicu je izašao Volni i vrijeđao Hanzela i socijaldemokrate da su „iz korumpirane stranke“, na šta je upozoren da će mu isključiti mikrofon ako se ne vrati temi rasprave.

„Ja ću onda doći da vam sjednem u krilo i kažem to u vaš mikrofon“, poručio je Veseli i zaista pokušao da nastavi vičući u mikrofon predsjedavajućeg.

Kada su predsjedavajućem u pomoć pritekli poslanici, izbila je tuča.

Na kraju je Volnog obezbjeđenje izbacilo iz sale na zahtjev predsjednika Poslaničkog doma parlamenta Radeka Vondračeka, dok se policija bavi kršenjem mjera i odbijanjem dvojice poslanika da koriste maske.

„Sebični idiot koji ugrožava ostale poslanike“

Nezavisni poslanici Volni i Bojko izabrani su u parlament na listi čeških radikalnih nacionalista iz SPD čiji je lider Tomio Okamura odmah oštro osudio njihovo ponašanje i tuču kakva se ne viđa u češkom parlamentu.

„Nadam se da vi koji ste gledali primitivca koji kao argument koristi silu, sada shvatate ko brani one koji poriču postojanje koronavirusa i poriču potrebu da se ljudi vakcinišu“, kazao je poslanik Vlastimil Valek iz opozicione stranke TOP 09.

Ranije je drugi poslanik TOP 09, Dominik Feri, zahtijevao od Volnog da stavi masku uz izjavu da „ako šeta bez nje, samo je sebični idiot koji ugrožava ostale poslanike“.

(Agencije)

Ostavite komentar