Od sutra “Roming kao kod kuće” u zemljama zapadnog Balkana

0
240

U zemljama zapadnog Balkana od sutra će biti primjenjivan “roming kao kod kuće”, a generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović ističe da su predstavnici EU, Savjeta za regionalnu saradnju i regiona već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijene rominga između EU i regiona.

“Roming kao kod kuće” znači da korisnici mobilne telefonije neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji biće primjenjivana u skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, što znači da će korisnici plaćati usluge u skladu sa ugovorenim tarifnim paketom za domaći saobraćaj.

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona /pozivi, SMS poruke, mobilni internet/ biće naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće.

Ovo je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu koje su zemlje zapadnog Balkana potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. u Beogradu, a koji je stupio na snagu 1. jula iste godine.

Operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uslovi korištenja roming usluga u regionu, u skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu.

U ovom dokumentu su precizno definisani uslovi i cijene korištenja roming usluga u regionu, a koji su dostupni na veb-stranicama operatera.

Primjenom nove politike rominga u regionu zapadnog Balkana znatno će biti unaprijeđena ukupna pozicije sektora telekomunikacija u BiH, čime će praktično biti u potpunosti primijenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se obezbjeđuje politika pravilne upotrebe usluga rominga u zemljama, te će primjenom evropskog principa “rominga kao kod kuće” biti znatno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regionu.

(Srna)

Ostavite komentar