ODBIO VOJNU VJEŽBU: Premijer Jermenije se sve više distancira od Rusije

0
231

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da je njegova zemlja odbila da bude domaćin vojnih vežbi saveza ODKB, kojim dominira Rusija, što odražava rastuće tenzije u odnosima Jerevana i Moskve.

Pašinjan je više puta kritikovao ruske mirovne snage zbog neuspeha da obezbede slobodan tranzit duž koridora Lačin, koji povezuje Jermeniju i separatistički region Nagorno-Karabah koji azerbejdžanski aktivisti drže pod blokadom od prošlog meseca.

Jermenija smatra da je vojna vežba saveza ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti), planirana za ovu godinu, „neprikladna u trenutnoj situaciji“ i „neće biti održana“, rekao je Pašinijan danas novinarima.

„Rusko vojno prisustvo u Jermeniji ne samo da ne garantuje njenu bezbednost, već povećava bezbednosne pretnje po Jermeniju“, kazao je Pašinjan.

Pašinjan je jesenas odbio da potpiše završni dokument sa sastanka lidera zemalja članica ODKB u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.

Upitan da prokomentariše odluku Jermenije o otkazivanju vojnih vežbi ODKB-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva zatražiti od Jerevana da pojasni stav.

„U svakom slučaju, Jermenija je naš blizak saveznik i mi ćemo nastaviti naš dijalog, uključujući najsloženija pitanja“, kazao je Peskov novinarima.

Nagorno-Karabah formalno pripada Azerbejdžanu, ali je od okončanja rata 1994. godine pod kontrolom snaga etničkih Jermena, koje imaju podršku Jerevana. Posle tog rata u rukama Jermenije nije ostao jedino Nagorno-Karabah, već i znatni delovi njemu susednih azerbejdžanskih oblasti.

Tokom 44 dana teških borbi, započetih u septembru 2020. godine, azerbejdžanska vojska je porazila jermenske snage i primorala Jerevan da prihvati mirovni sporazum, u čijem je postizanju posredovala Rusija. Tim sporazumom je Azerbejdžanu vraćen znatan deo Nagorno-Karabaha, ali i drugih oblasti koje su jermenske snage kontrolisale od 1994. godine.

Rusija je tada razmestila oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga na najmanje pet godina kako bi obezbedila bezbedan tranzit kroz Nagorno-Karabah, nadgledala primenu mirovnog sporazuma i pomogla izbeglicama koje se vraćaju.

Međutim, koridor Lačin od 12. decembra blokiraju azerbejdžanski aktivisti, zahtevajući pristup objektima koje Azerbejdžan opisuje kao ilegalne rudnike u Nagorno-Karabahu. Jermenske vlasti su blokadu opisale kao deo napora Azerbejdžana da proširi kontrolu nad Nagorno-Karabahom i pozvale su ruske mirovne snage da deblokiraju put.

Rusija u Jermeniji ima vojnu bazu i glavni je saveznik i sponzor te zemlje, ali ona takođe nastoji da održi bliske veze sa Azerbejdžanom, bogatim naftom. Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu učinile su je sve više zavisnom od Turske, glavnog saveznika Azerbejdžana.

(Agencije)

Ostavite komentar